Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka ska samhället skydda?

Annons

På första maj i år anordnade nazistiska Svenskarnas Parti (SvP) en demonstration som samlade ett stort motstånd. Jönköpings kyrkklockor ringde och varnade för fara när nazisternas torgmöte inleddes och människor höll varandra i händerna för att visa att de stod starka tillsammans mot rasismen. Det talades om en folklig antirasism, liknande den som sågs vid Kärrtorp-demonstrationen i Stockholm i vintras. I dag ställs fem personer inför rätta för ohörsamhet mot ordningsmakten under demonstrationen. Deras brott: De sjöng psalmer mot nazism.

Det handlar om nätverket Psalmsång mot nazism, som samlade ett tiotal personer som helt enkelt satte sig på vägen, sjöng psalmer och inte flyttade på sig när polisen bad dem. Redan på första maj valde en del av gruppen att låta sig gripas. De fick böter. De personer som inte erkände brott åtalas nu i domstol.

Samtidigt går två nazister fortfarande fria som under demonstrationen misshandlade en motdemonstrant. En förundersökning inleddes, men lades ner då man inte kunde avgöra om motdemonstranten som misshandlades åsamkades någon smärta. Detta trots videomaterial som Jönköpingsposten kan visa, där man tydligt ser hur demonstranterna från SvP attackerar och slår ner en motdemonstrant.

Känns det inte orimligt, att de som ställs inför rätten inte är de marscherande nazisterna, utan de personer som på ett fredligt sätt försökte förhindra nazisternas marscherande? Inget våld förekom från antirasisterna, bara en vägran att flytta sig och lämna plats åt Svenskarnas Parti.

Man kan fråga sig varför en nazistisk och våldsam organisation hade rätten att ta makten över Jönköpings gator den dagen. Vilka är det egentligen samhället ska skydda?