Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildsvin attackerade jägare och hund

Ett vildsvin sköts under lördagsmorgonen i norra delarna av Härjedalen. Detta i trakter där vildsvinen tidigare aldrig har varit synliga.

– Jag var säker på att det var en björn hunden skällde på, säger Lars-Gunnar Wagenius.

Lars-Gunnar Wagenius och hans jaktkompisar hann nätt och jämt påbörja lördagens älgjakt då hunden Jang fick ett ordentligt ståndskall.

Husse Lars-Gunnar smög sig fram och kunde konstatera att det absolut inte var en älg den unge Hedehunden skällde på.

– Först trodde jag att det var en björn, att råka ut för ett vildsvin häruppe verkade osannolikt, säger Lars-Gunnar Wagenius.

Han kunde dock konstatera att det faktiskt var ett vildsvin. Svinet kunde också konstatera att hunden och jägaren inte verkade vara något trevligt sällskap. Viltsvinet satte full fart och gjorde en attack mot Lars-Gunnar och Jang.

– Då sköt jag och vildsvinet dog på fläcken, säger Lars-Gunnar.

Via jaktradion rapporterade han sedan vidare till jaktkompisarna.

– De trodde jag drev med dem.

Vildsvinen har ökat explosionsartat i delar av Sverige och sprider sig norrut. Enstaka observationer har gjorts i Hälsingland och även i södra delarna av Härjedalen.

Att de funnits så långt norrut som mellan Särvsjön och Storsjö, där Lars-Gunnar sköt, har inte rapporterats i modern tid.

– Det har ju förekommit rapporter nerifrån Sveg under hösten, men inte här.

Julskinkan är fixad för i år?

– Haha, nej, det tror jag inte. Men det påstås att vildsvin är bra kött så vi får väl se.