Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilda bär kan bli nyttig industri

/

Japaner och kineser har insett att de nordiska blåbären är rena hälsokuren.

Annons


Våra skogsbär är en enorm resurs. I Asien är hälsokostprodukter som baseras på blåbär en industri som omsätter hundratals miljoner kronor.
– Över hälften av de blåbär som plockas i Sverige exporteras till Asien, främst till Kina, säger Roger Uddstål, projektledare för ett forskningsprojekt som ska visa på nya sätt att ta tillvara skogsbären.
– Vi är så vana vid att bär finns i skogen att vi inte insett hur värdefulla de är. På ett hektar skogsmark växer det i normala fall 600 kg blåbär och med ett kilopris på 20 kronor så är det ett värde som väl matchar värdet på virket i området, konstaterar Uddstål.
I de mörka skogsbären som blåbär och kråkbär finns antioxidanter och anticyaniner som utvinns genom extraktion och används till naturläkemedel och inom biomedicin.
– Forskning har visat att det i bär som lingon finns egenskaper som bekämpar bakterier, det gör att det ur lingon skulle kunna utvinnas naturliga konserveringsämnen för livsmedelsindustrin som är betydligt hälsosammare än de konstgjorda ämnen som nu används, säger Roger Uddstål.
Det treåriga forskningsprojektet i Umeå har hunnit halvvägs.
– Det finns otroligt många nya användningsområden för våra skogsbär. Forskningen är i sin linda och när industrin börjar intressera sig för bären kan vi snabbt se en fördubbling eller mångdubbling av bärbranschens omsättning, tror Roger Uddstål.

Annons