Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vild myskoxkalv föddes

Det har fötts en vild myskoxkalv på fjället i Rogenområdet. Den är tre veckor gammal. Det är tre år sedan det senast föddes en känd vild myskoxkalv i Härjedalen. 

Den nyfödda kalven upptäcktes av en slump när naturbevakaren Roger Myhr och Hielke Chaudron, djuransvarig för Myskoxcentrum i Tännäs, var ute på en av sina sällsynta inspektionsrundor för att söka efter en ko som försvann i vintras. 

– Trots att det fattades en ko var det sju djur i flocken. Kalven var helt nyfödd när vi fick se den, kanske en kvart gammal. Det här är en stor händelse, säger Hielke Chaudron. 

Den försvunna kon hittades inte. Hon var gammal, 17 år, och troligen har hon inte orkat med en förflyttning. 

– Det är inte alla djur som klarar vintern och den krävande förflyttningen till vårbetet. Men hon kan lika gärna ha dött av att flocken blivit störd av närgångna människor. Myskoxar vill vara i fred och kan flytta sig för tidigt eller i onödan om de blir störda av människor. Då kan äldre och svaga djur dö, säger Hielke Chaudron. 

Han påpekar vikten av att aldrig gå nära eller störa myskoxarna. 

– De är extremt störningskänsliga. Vi som gillar natur och djur stör lika mycket som andra. 

Myskoxkon Linda är mor till den nya kalven och fadern är Pitoraq junior, som kom till när han mor Sofi besökte Pitoraq den äldre på Järvzoo. 

Det har varit hårt väder för myskoxkalven sedan den föddes. Det har regnat och varit blött. 

– Det är det värsta väder en myskoxkalv kan ha. Den klarar kyla bättre än väta, säger Hielke Chaudron. Nu hoppas vi bara att den klarar sig. 

Det är stor sannolikhet att den nyfödda kalven är en ko. Myskoxmamman Linda är 15 år och har fått många kalvar. Den första kalven som föds är oftast en tjur. Efter kons tredje kalv är det oftast en kokalv som föds. 

En särskild lag fredar myskoxar. Varje myskoxe har ett eget mobilt naturskyddsområde på hundra meters radie runt sig, oavsett var den befinner sig. Regeln gäller även om myskoxen skulle råka befinna sig mitt i Funäsdalen. Människor ska alltså alltid hålla sig minst hundra meter från myskoxarna. Även naturvårdarna måste ta hänsyn till denna skyddszon. 

– Vi håller oss långt från myskoxarna när vi inspekterar och gör aldrig det i onödan eftersom de är så känsliga för störningar, säger Hielke Chaudron, vid Myskoxcentrum i Tännäs.