Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vild meny när kungen bjöds på middag

Kungen avslutade sitt Jämtlands besök med en middag på residenset i Östersund och på menyn stod vilt från länet.

Borden vid kungens middag på residenset hade fått namn efter länets olika kommuner. Kungen själv satt vid bord Härjedalen och hade sällskap av bland annat skådespelerskan Kim Anderzon och landshövdingen Britt Bohlin. Drottningen satt vid bord Strömsund och hade bland annat den samiska språkambassadören Anna Kråik och länspolismästaren Stephan Jerand vid sitt bord.

Middagen inleddes med en fördrink kallad Kvannemoijito. Till fördrinken fick middagsgästerna mumsa i sig sesamknäcke från Hara Gård med gåmpamarmelad och källarlagrad getost från Arådalen med torkad renkorv. Till fördrinken bjöds även gästerna på torkad röding från Pilto i Ammarnäs och picklade havtorn.

Till förrätt bjöds det sedan på cognacsgravat ripbröst från Brännliden ringlad med en blåbärsvinegrette på björkolja och Black Nirvana. Till ripan serverades rostade blodbrödskrutonger och märgcreme av ren, droppas med björkskott. Förrätten sköljdes ner med ölen Black Nirvana från Klövsjö Gårdsbryggeri.

Det vilda temat genomsyrade middagen och till varmrätt serverades kåtarökt renhjärta på smörslungade betor och primörer, confiterad rentunga, kaffe och rödvinsreduktion av Pine Noir och toppas med Hävvis eget Kvannepestosmör. Till varmrätten fuktade gästerna strupen med det italienska vinet Tommasi Adorato Appassimento Parziale.

Till efterrätt bjöds kungen på Creme Caramel i fjällbjörksirap, hjortron och traditionell samisk gåmpa som serverades med rivet torkat renkött. Hjortronmjöd från Örtagård Öst serverades som dryck till desserten.

Middagen på residenset avslutades sedan med kaffe och avec i Gustavianska salongen.