Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikverkets slutnota blev hela 79 miljoner

Vikverket skulle stå klart till VM 2007 så världen kunde se hur Åre låg i framkant i miljötänk och hållbar utveckling. Men tidplan och budget sprack, parterna blev osams och istället för hyllningar blev det polisanmälan för miljöbrott. 79 miljoner kronor kostade kalaset.

Ingen kan säga att det blev som det var tänkt när Åre kommun år 2004 planlade för om och utbyggnad av reningsverket i Vik, som var på väg att bli underdimensionerat i det snabbt växande Åre.

Budgeten sattes till 38 miljoner kronor plus 15 miljoner i tilläggsanslag när kommunstyrelsen i maj 2005 tog beslutet att bygga. Den superanläggning Åre skulle få lagom till Åres alpina VM 2007 skulle således kosta 53 miljoner kronor.

Projektet hade börjat i januari 2004 med upphandling av konsulter. Deras uppgift var att upprätta ett principförslag och söka tillstånd enligt miljöbalken samt göra en miljökonsekvensbeskrivning.

Året därpå började man upphandla entreprenader för själva bygget.

För att möta kommande EU-krav skulle anläggningen ha två reningssteg, ett mekaniskt och ett biologiskt. Det var det senare som var så speciellt, förmän och byggchefer berättade gärna för besökare om de levande ”kusarna” som skulle äta upp den dåliga lukten.

Men redan innan upphandlingen var klar insåg man att budgeten inte skulle hålla. Högkonjunkturen hade gjort allting dyrare. Ny budget beräknades till 67,8 miljoner.

För att dämpa avvikelserna ströks flera delar i projektet, inklusive rötningskammare och det biologiska reningssteget. Följden blev att kommunen mellan 2006-2008 inte kunde rena rätt, utsläppstillståndet överskreds och kommunen polisanmäldes av länsstyrelsen för miljöbrott. 2009 blev det ny polisanmälan då verket missade reningskraven igen, trots att kommunen fått villkoren tillfälligt sänkta.

Det visade sig också att kalkylerna för elinstallationer inte heller höll varpå ytterligare delar ströks. Verket kunde därför inte ta emot externslam för rening, en annan stor missräkning.

Projektet har också dragits med stora förseningar, vilket enligt slutredovisningen haft flera orsaker: upphandlingar fick göras om, leveranser kom sent, det rådde personalbrist, bristande konsultsamordning och entreprenörer höll inte överenskomna tidplaner.

Allt detta ledde till bråk om vem som bar ansvar och sedan 2008 har Åre kommun och konsulterna i VA-ingenjörerna legat i tvist om avtalspartsförhållanden, funktionsgarantier och förseningsböter.

Men nu har alltså parterna förlikats.

Efter förlikningen hamnar slutsumman för avtalade kostnader på 76,7 miljoner kronor, vilket är 13 procent dyrare än beräknat.

Därtill ska läggas andra leverantörskostnader på 2,3 miljoner.

Investeringen i Vikverket kostade alltså kommuninvånarna 79 miljoner kronor. Men då har man inte räknat in de delar som sparades bort men som ändå nu måste byggas.

På onsdag ska kommunstyrelsen ta ställning till slutredovisningen.