Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att unga inte dricker alkohol

Storsjöyran närmar sig och med det en av Östersundssommarens stora höjdpunkter. Vi vill att Yran ska bli en positiv upplevelse, även för våra ungdomar. Därför är det extra viktigt att ingen tonåring får tag på alkohol. Olyckstillbud och andra problem på grund av alkohol kan undvikas. Inför Storsjöyran och andra sommaraktiviteter kan du som förälder minska skaderiskerna genom att inte köpa ut åt dina tonåringar.

Problem på grund av alkoholkonsumtion drabbar unga särskilt hårt. Men trots detta var endast 8 procent av föräldrarna till landets 15-åringar oroliga för att deras tonåringar kommer att dricka på sommarens festivaler enligt en Sifo-undersökning från 2012.

Samtidigt visar en granskning av ungdomsvåldet från Brottsförebyggande rådet (Brå), att de flesta misshandelsbrott äger rum just på de platser där många ungdomar befinner sig, exempelvis ungdomsfester och festivaler. Ofta är både de som misshandlar och misshandlas påverkade av alkohol.

I undersökningen Skolelevers drogvanor, från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) 2013, uppger mer än var tionde elev i gymnasiets andra år att de råkat i slagsmål på grund av alkoholkonsumtion. Fyra procent av killarna har behövt uppsöka sjukhus eller akutmottagning på grund av alkohol. Utöver skador medför alkoholen även andra problem – nästan var tionde elev i gymnasiets årskurs två uppger att de haft oönskat sex, och än fler att de åkt bil eller motorfordon med någon berusad.

Som förälder till tonåringar har du ett särskilt ansvar när det gäller att vända denna dystra trend. Tonårsföräldrar har ofta större inverkan på sina barn än vad de tror. Forskning visar att barn som vet att deras föräldrar inte accepterar alkohol före 18 års ålder inte bara gör en senare alkoholdebut, utan också dricker generellt mindre.

Tips till dig som tonårsförälder inför yran:

1. Prata med din tonåring om festivalen. Lyssna, sätt gränser och berätta varför du inte vill att din tonåring ska dricka alkohol.

2. Samarbeta med andra föräldrar. Kom överens om regler och tider, och hjälps åt att hålla koll på vad som händer under festivalkvällarna. Det gör det lättare att sätta gränser.

3. Prata även med äldre syskon om langning.

4. Gå in på www.mobilisering.nu och www.tänkom.nu för fler tips.

Thomas Andersson, Alkohol och narkotikapolitisk samordnare, Regionförbundet Jämtland

Alva Blomkvist, distriktsordförande, Ungdomens Nykterhetsförbund Jämtlands län

Anette Bornhov, Enhetschef Akutmottagningen, Jämtlands läns landsting

Malin Carlström, vik. koordinator för Östersunds kommuns drogförebyggande arbete

Pernilla Hellan, verksamhetsledare, Föreningen Tingshuset

Björn Karlsson, distriktsordförande, IOGT-NTO Jämtlands län

Stefan Kauppi, Storsjöyran

Nils- Ivar Odelberg, Nattvandrarna i Jämtland/Härjedalen

Pär Sundin, Ungdomsgruppen, Polisen

Marie Sundvisson, förvaltningschef, Socialtjänsten i Östersunds kommun

Jessica Viggesjöö, Föräldraföreningen mot narkotika, Jämtland

Mika Vuorikoski, Systembolaget Östersund

Jessica Wiklund, ANDT-samordnare, Länsstyrelsen Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel