Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att skydda sig i åskvädret

Det finns risk för åskväder i hela landet. Och efter helgens kraftiga smällar har många elektroniska prylar gått sönder.
Men det går att skydda sina apparater.

– Bästa sättet att skydda sig är helt enkelt att dra ut tv-sladden och lägga den 50 centimeter från uttaget, då kan man vara 100 procent trygg, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

– Men om man har lagt den alldeles intill uttaget, så kan blixten leta upp kontakten och apparaten får skador ändå.

Datorer, tv och tillbehör stod för ungefär 60 procent av de åskskador som anmäldes till Folksam förra året. Medan vitvaror, lampor, musikanläggningar och telefoner endast stod för 6–8 procent. Därför bör man skydda både tv och dator.

Smartast är att dra ut sladden så fort man hör det första mullret.

– Har man dessutom blivit träffad en gång förut, då vet man att det är ett område som kan dra till sig åska, säger Erik Arvidsson.

Men alla löper inte lika stor risk att drabbas av ett blixtnedslag, det beror nämligen på hur man bor.

– Om man bor i ett gammalt hus med gamla ledningar, eller på en höjd är det större risk att drabbas av det här än om man bor i till exempel en modern hyresfastighet med nya ledningar, säger han.