Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att höja lärarnas löner

För Folkpartiet börjar klassresan i klassrummen och därför krävs att samhället prioriterar skolans viktigaste resurs – lärarna. Östersund måste stödja Folkpartiets ambitioner att höja lärarlönerna.

Fyra av tio lärare funderar i dag på att lämna yrket och få studenter säger sig vilja bli lärare. Den enskilt viktigaste orsaken är den låga lönen. Läraryrket har blivit ett yrke med låg status och låg lön.

Vi har under flera år pekat på bristerna i svensk skola och under vår ledning har därför en rad initiativ tagits för att stärka läraryrkets status. För att lyckas krävs det att de får bättre betalt.

En väg för att höja yrkets status är de karriärtjänster som med statligt stöd införs under hösten. I Östersunds kommun skulle till exempel 14 lärare nu i höst och ytterligare 18 få chansen att kunna ta ett steg vidare i sina karriärer finansierad av staten, med löneökningar på minst 5 000 kronor i månaden. På riksnivå vill (FP) i kommande budget ge ytterligare 20 000 lärare och förskollärare chansen att ta ett steg vidare i sin karriär.

Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut och Östersunds kommun har valt att inte fullt ut hoppa på skapandet av karriärvägar för lärarna. Vi folkpartister i Östersunds kommun kommer noggrant bevaka detta så att intentionerna med karriärvägar för lärarna inte blir tidsbegränsade anställningar med arbetsuppgifter som ligger utanför det pedagogiska området vilket är regeringens ambition.

Men för att verkligen lyckas göra yrket attraktivt måste även vi i kommunerna prioritera och värdesätta våra lärare och deras insatser.

Priset kan bli högt. Men priset att låta bli är högre – inte minst för framtidens elever. Det är även viktigt.

Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel