Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigast: Rovdjurspolitik, bensinskatt och skolfrågan

I Glen är rovdjurspolitiken och bensinskatten de viktigaste frågorna i årets valrörelse.

Men också skolfrågan står högt upp på Glenbornas politiska dagordning.

Invånarna i Glen, som är en del av Tåssåsens sameby, livnär sig i huvudsak på rennäring. Nästan varje dag gör sig rovdjuren på det ena eller det andra sättet påminda i byn. Och det är kanske därför inte så konstigt att rovdjursfrågan är högt prioriterad för Glenborna inför det stundande valet.

– Det sker dagligen attacker. Ibland känns det som om vi är mer rovdjursuppfödare än näringsidkare, säger Nicklas Johansson, ordförande för Tåssåsens sameby och boende i Glen.

Den hjälp och gottgörelse som länsstyrelsen erbjuder rennäringsidkarna i form av ekonomisk ersättning påverkar inte Nicklas Johanssons och de övriga bybornas inställning i rovdjursfrågan.

– Ersättningen borde vara dubbelt så hög. Men egentligen spelar det ingen roll. Även om vi fick mer pengar skulle jag ha samma uppfattning, säger Nicklas Johansson.

De Glenbor som LT talat med är överens om att vargstammen ska halveras. Dessutom tycker de att björn-, lo- och järvbestånden ska minskas markant.

Det största problemet inför höstens val är att det inte finns något parti som tydligt tagit ställning i rovdjursfrågan, tycker Glenborna.

– Det finns alltid ett ”men” eller ”kanske” med i frågor som rör rovdjurspolitik, säger Thomas Johansson, också han bosatt i Glen och tillika rennäringsidkare.

Även infrastruktur och möjligheten att transportera sig i glesbygd är en viktig fråga i Glen, och som i allra högsta grad påverkar de som bor där.

– Det är vi i Norrland som får ta smällen om kilometerskatt och allt vad det heter blir verklighet. Här är vi tvingade att tanka och använda bilen, säger Thomas Johansson.

– Ska vi få dyrare transportkostnader bara för att vi valt att bo i Norrland? tillägger Karl-Erik Guttormsson, boende i Oviken och fritidshusägare i Glen.

Och även om Glenborna inte till fullo sympatiserar med Miljöpartiet och deras politik är det många i byn som hoppas på att Olof T Johansson, som toppar Miljöpartiets lista till riksdagen, ska komma in i riksdagen.

– Det behövs någon i Stockholm som kan prata för oss och som har upplevt samma saker som vi, inte bara ha läst om det i en bok, säger Nicklas Johansson.

På kommunnivå är skolfrågan den hetaste potatisen. Många i Glen tycker att det är skandal att skolan i Skålan lagts ner och att samebarnen samtidigt som de förlorat den samiska undervisning som byggts upp i Skålan också fått längre till skolan.

– I kommunalvalet är det lätt att ta ställning. Partierna i Bergs kommun har verkligen tagit ställning i skolfrågan, vilket gör det enkelt för mig, säger Thomas Johansson.