Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigast för barnen

Annons

I LT 29 oktober läser jag debattartikeln ”Barnen får betala besparingarna”. Till en början så är jag helt med artikelförfattaren, förskolan ska ha bra med resurser och den pedagogiska verksamheten ska vara av hög kvalité. Och det är mycket viktigt att politiker inte sparar in på förskolan i kristider, för det är bara kortsiktiga besparingar som kommer bli dyra i framtiden.

Men att därifrån dra slutsatser att grupp- och tredagarsinskolningar och storavdelningar beror på ekonomiska besparingar är att negligera förskollärares rätt att organisera den pedagogiska verksamheten! 

Dessa är tvärtom ett nytt sätt att se på inskolning, man skolar in till en verksamhet i stället för till en speciell pedagog. Inskolningen riskerar då inte att förstöras av att denna speciella pedagog blir sjuk, tar semester och så vidare. 

Föräldrarna är med tre hela dagar på förskolan och får dessutom möjlighet att träffa andra föräldrar och barn som ska vara på samma avdelning.

Vidare bygger storavdelningar på samma nyckeltal som annars, det är alltså lika mycket personal, men barnen har ett större ”utbud” av personer att knyta an till, både vuxna och barn. 

Till sist så vill jag poängtera vad som står i förskolans läroplan; Förskolan ska vara ett komplement till hemmet, inte i stället för. Barnens viktigaste anknytningspersoner är föräldrar och andra anhöriga.

Också en förskollärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel