Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktiga frågor om kulturen

IT-företagaren Stefan Hallgren lyfter en viktig fråga i sin artikel den 27 september. Hur kan vi stimulera kulturella och kreativa näringar, både de som redan finns i dag och de som växer fram?

Kommunen jobbar med KKN (Kulturella och kreativa näringar) på olika sätt. Bland annat så finns vi med i Länskulturens projekt Drivkraft, ett projekt som syftar till att gynna och synliggöra de kulturella och kreativa näringarna.

Ett annat sätt för KKN-näringarna att utveckla sina idéer kan vara genom Mid Sweden Science Park, där målgruppen är kunskapsintensiva och utvecklingsbenägna företag i regionen som vill utveckla sin verksamhet med nya idéer, produkter eller tjänster.

Jag tycker att KKN tar en alldeles för liten plats i de sammanhangen, och skulle välkomna initiativ från erfarna entreprenörer som Stefan Hallgren att bana väg.

De företagare som finns i dag sitter utspridda runtomkring i hela länet, och jag kan förstå att det finns en önskan om att samla sig i ett eget företagshus för KKN. Det är en intressant tanke, men det är ingenting som kommunen kan gå in och subventionera. Kommuner får inte gynna enskilda företagare på det sättet. Däremot kan det vara intressant att kontakta olika privata fastighetsägare för att undersöka möjligheter till ett sådant företagshus. Vi har stadsdelar under utveckling där det skulle vara väldigt spännande om kulturföretagare tog plats; Stadsdel Norr och Storsjö strand till exempel. Det finns även kommunala fastigheter som skulle kunna fungera bra. Kommunens företagslots kan hjälpa till med kontakter.

Att ställa offentligt finansierad kultur emot kulturföretagen är fel väg. Det offentliga står som garant för den kulturella infrastrukturen i form av bibliotek, kulturskola, teater, konserthus etc. Det behövs för att medborgarna ska kunna delta i kulturlivet på jämlika villkor. Kulturföretagarna driver utveckling inom sina branscher och har hela världen som sitt arbetsfält. Båda behövs.

Karin Thomasson (MP)

Ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel