Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig sockenkrönika

En av länets äldsta sockenkrönikor är Brunflobygden. Den har med få undantag utkommit årligen sedan 1945. Den har varit populär och läses av många. Tyvärr så är det svårt att få bidrag till trycket av boken. Nu ser det ut som om den i år uteblir. Det är Brunflo hembygdsförening och Marieby hembygdsförening som tillsammans skriver och distribuerar boken. Brunflo församling deltog förr genom bidrag, men sedan flera år tillbaka har kyrkan dragit sig ur. Nu måste en enskild person varje år privat begära in uppgifterna om födda, vigda och döda. Uppgifter som är viktiga för bokens innehåll. Förr trycktes krönikan upp i ett antal om tusen exemplar. Senaste året var upplagan bara trehundra. I år är alltså upplagan 0 ex! Många köper den som gåva till anhöriga och vänner.

Tydligen förstår inte hembygdsföreningarna vilket värde boken har. Man vill inte lägga ner tid och pengar på den. Därmed berövar man även kommunen, länet och framtida forskare på en stor kulturskatt. Därför vill jag vädja till berörda att de tar sitt förnuft tillfånga och ser till att krönikan blir till! Att ge ut boken vartannat år är heller inte bra. Dels bli artiklarna liggande onödigt länge och dels så blir boken dyrare att köpa. Det innebär även att mina krönikejulklappar kan jag bara ge bort vartannat år!

Bror Halvarsson, infödd f.d. Brunflobo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel