Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig match för Jämtlands ekonomi

Ett negativt kapital på en halv miljon ska raderas – helst på ett par säsonger.

I det arbetet är förstås morgondagens stödmatch viktig för Jämtland Basket.

– Vi har sålt VIP-aktiviteter för 300 000, det får vi vara nöjd med, säger klubbdirektören Pecka Johansson.

Den ekonomiska planen för innevarande säsong är att gå plus med ett par hundratusen kronor. Allt för att inom ett par säsonger radera ut klubbens skulder och skapa ett eget kapital.

Stödmatchen är ett steg i den riktningen:

– Visst finns det klubbar som drar in klart mer pengar på såna här matcher, men vi har den minsta marknaden av alla ligalag och får vara nöjda med 300 000.

Ser ni ut att nå era ekonomiska mål den här säsongen?

– Vi kan nog göra det, men det kräver en fortsatt positiv utveckling den sista delen av säsongen. Slutspel skulle till exempel helt klart ge ett extra överskott.

– Och kan stödmatchen, där det är fri entré, locka lite ny publik som återkommer på matcherna framöver så gör det ganska mycket för vår ekonomi, säger Pecka.

I dagsläget ligger Jämtlands publiksnitt på strax under 900. Men då är många av dessa årskortsköpare – intäkter som redan är inräknade i budgeten. När det gäller försäljningen av styckebiljetter har klubben räknat väldigt lågt i sin budget, vilket gör att varje krona som lämnas i grinden får ett bra genomslag i ekonomin.

– Vi siktar ju på 1000 åskådare, det skulle betyda ganska mycket om vi skulle nå dit, säger Pecka.

Hur gör ni det?

– Det vi har nu, när vi håller till i Sporthallen, är ju själva sporten. Vi har inget annat att locka med i de lokalerna ... så om vi ska bli attraktiva hänger mycket på de sportsliga framgångarna. Det är vinter och förluster som styr.

– Men när utbyggnaden av Sporthallen blir verklighet är förstås tanken att vi ska använda som murbräcka för att ta nästa steg.

Är ni nöjda med resultaten hittills?

– Realistiskt så krävs det nog en hundraprocentig fullträff för att vi ska ligga i mitten av ligan, så att vi ligger åtta i Sverige är väl ganska okej.

– Men sen tycker vi att vi skulle kunna få ut mer av laget. I vår strategi ligger ju att vi ska spela med hög intensitet, med mycket hjärta ... det är en bit kvar innan vi är i topp där, säger Pecka.

Ni bytte ut Eric Mosley mot Jawan Carter och tog nyligen in Srdjan Vukovic – har de "affärerna" sårat er ekonomiska plan?

– Det är klart att alla såna spelarbyten ger lite merkostnader, men i år har vi inte riskerat något.

– Vi har ju haft lite tur och hittat lösningar trots en del skador. Srdjan, till exempel, har lyckats hitta en lösning där han kombinerar ett civilt jobb med basketspelet, utan att missa några träningar.

Är ni nöjd med värvningarna i år?

– Det är mänga som gör bra insatser. Och Mosley var ju femma i skytteligan så han gjorde det ju också bra, men sen kände vi ändå att vi ville satsa på en annan spelartyp.

– Brandon Peterson har gjort det riktigt bra, och Adama Darboe är en attraktion, en kille vi vill knyta upp för nästa år.

Ligger han först på listan över proffs ni vill behålla?

– Han är en som vi kommer att börja prata med tidigt.

Och Örebro i morgon, blir det ett trendbrott?

– Vi har ju vänt trenden två gånger tidigare i år, efter att ha mött de bästa lagen. Jag hoppas vi kan göra det igen.

– Och en Jämtlandsseger i en jämn match är väl det bästa sättet att få publiken att komma tillbaka, säger Pecka Johansson.

Förresten är det inte bara Jämtland som drar nytta av stödmatchen. Tio procent av de insamlade pengarna går till Bassestiftelsen.