Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viken fråga är viktigast för dig?

Varje dag står vi alla inför ett antal val. Från morgon till kväll består våra liv av olika vägval. Ibland blir det rätt. I bland blir det också fel.

Den 19 september står alla över 18 år inför ett och samma val. Vi ska då välja vem eller vilka som ska styra våra kommuner, landstinget och riksdagen. Helt enkelt vilka som ska staka ut vägriktningen för våra gemensamma liv de kommande fyra åren.

Hur det politiska landskapet ska se ut efter den 19 september är det Du som avgör. Därför är det också viktigt att Du verkligen tar ställning.

I en demokrati finns både rättigheter och skyldigheter för oss medborgare. En skyldighet vi alla har är att verkligen ta ställning och rösta i allmänna val. Den som väljer att stå utanför, det vill säga, att inte rösta, har egentligen inte alls någon rätt att klaga.

Men att ta ställning kan också vara svårt. Därför startar vi på LT från och med i dag vår stora valbevakning. Vad är väl då lämpligare än att börja det hela med en liten valskola. Du hittar den här intill.

Från i dag och fram till valdagen kommer vi dagligen att ta temperaturen på valdebatten och samtidigt ge dig en bred valservice – utan politiska sidoblickar.

Vår målsättning är att ett antal av dina politiska frågetecken därmed ska rätas ut.

Vi kommer dessutom att utöka din egen plats i papperstidningen och på webben. Utrymmet för insändare, speciellt de du skriver, ska ökas i tidningen och på ltz.se. Det är på LT:s insändar- och debattsidor du kan lyfta fram dina egna åsikter och debattera dina hjärtefrågor.

Men oavsett hur mycket plats vi ger i papperstidningen finns risken att alla insändare och debattartiklar ändå inte får plats. Därför publicerar vi inför valet samtliga godkända insändare och debattartiklar direkt på ltz.se.

Vi på LT har också beslutat ge unga politiskt intresserade en plattform för sin debatt. Fram till valdagen kommer länets samtliga politiska ungdomsförbund att få ett generöst stort utrymme att debattera i LT. Det är trots allt hos ungdomar kommunens, länets och landets framtid finns. Det är även så att våra mer etablerade ”gamla” politiker tar för sig allt mer av det mediala utrymmet, speciellt i valtider.

Fokus för valbevakningen i LT kommer att vara aktuella frågor i din kommun och i länet.

I många av kommunerna finns redan nu stora frågor som med säkerhet kommer att få betydelse för valutgången i just dessa.

Men varje kommun har sina särdrag och sina frågor.

Några frågor tycks gå igen i flera. En är skolornas framtid.

Antalet elever minskar. De flesta inser att alla skolor därmed på sikt inte kan vara kvar. ”Men varför ska just vår skola läggas ner?” är ett vanligt argument. Därför har också en del politiska företrädare sett chansen att skaffa billiga politiska poäng genom att lova än det och än det andra inför valdagen.

Just den typen av vallöften ska vi på LT granska extra noga.

Viken fråga är viktigast för dig inför valet?

Hör av dig till LT:s redaktion och berätta.