Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vidunderligt i Hoverberg

Land art, renässanskonsert, film, bygdespel, 1700-talsmarknad.
I helgen är det dags för årets "Vidunderliga dagar i Hoverberg".

I helgen möter strandflanörerna nedanför kyrkan i Hoverberg andra vyer än de naturligt vidunderliga. Röda barnklänningar vajar i en silverpil, projektioner möter frökapslar och ur vattnet stiger träskulpturer.

– Strandpromenaden har små naturliga rum som passar bra, säger keramikern Gunhild Åkerblom som länge velat göra en land art-utställning.

Nu blir det verklighet tillsammans med fyra andra lokala konstnärer: Bo Johansson, Sara Magnusson, Per Nilsson och Urban Hedin.

Sara Magnusson har också vernissage på Galleri Johangården där Hans Westlund från Munkfors ställer ut "Fantasy Creature". Det blir målningar och teckningar av färgglada, fantasifulla djur. En hel del akryl med koldetaljer.

– Han gör extremt fantasifull och humoristisk konst men det är också tänkvärt, säger Sara Magnusson.

Utställningen blir Galleri Johangårdens sista då Sara Magnusson flyttar med familjen till Småland i höst.

Både Gunhild Åkerblom och Sara Magnusson håller sina ateljéer öppna för barn som vill prova på keramik och att måla.

På Hoverbergstoppen invigs konstnären Åsa Maria Hedbergs känselmodell av Hoverberget för synskadade.

– Det är som en tredimensionell karta, säger Gunhild Åkerblom.

Lördagseftermiddagen bjuder på ett Taubeprogram med Thérèse Juel, Sven-Olof Andersson, Alexandra Björklund, Curt Lindqvist, Tove Eriksson och Majken Martebo i Toppstugan. Kvällen fortsätter med konserten "Kärlekens språk" av renässanskvartetten "Vox Ancorae" i Bergs kyrka, filmvisning av "Grace of Monaco" i bygdegården och pubkväll i Hamncaféet.

– Man kan ha en heldag i Hoverberg, säger Gunhild Åkerblom.

1700-talsmarknad, båtturer med båtklubben, öppen vävstuga är andra punkter i programmet.

Bertil Glansberg tar med besökarna på en bypromenad från kyrkan till hembygdsgården med stopp på gården Stenhammaren där en kort scen från bygdespelet "Silversmycket" spelas upp. Söndag eftermiddag visas också spelet i förkortad version. Det handlar om den sista avrättningen i Bergs socken 1767 då Karin Valentinsdotter dömdes till döden för att ha dödat sitt nyfödda barn.

Dagarna avslutas med teater på söndagskvällen i Hoverbergsgrottan och strax utanför. ”Hoverbergsgubben och Huldrans sång” är en eld- och dansföreställning med Hanna Larsson, Emma Wagenius och Sara Tynelius, med sång av Tove Eriksson och gitarr av Anders Hoglert. Sist ut är Jämtlands kulturkompanis familjeföreställning ”Stackars barn” som bygger på Allan Edwalls stackarsramsor.

– Det är en häftig lokal att vara i, säger Gunhild Åkerblom om Hoverbergsgrottan.