Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Videocracy

Grand

Genre: Dokumentär

Premiär: 28 september 2009

Regi: Erik Gandini

Speltid: 1 tim 24 min

Censur: Barntillåten

Annons

Betyg: 3 Sverigeitalienaren Erik Gandinis ”Videocracy” har framställts som en kritisk granskning av Silvio Berlusconi och hans maktutövande – bland annat med ord som ”pungspark på Berlusconi” – och då blir man ju lite förvånad när det inte är det. I stället riktar Gandini sin dokumentärkamera mot ett helt folk som i sin bisarra syn på tv närmast beskrivs som Europas japaner. själv.

Berlusconi skildras, överraskande och glädjande nog, inte som en nyfascist med backslick och bockfot utan mer som en glad gamäng vars kärlek till underhållning, inte till makt, fört honom till toppen. En sköning, en pajsare som gillar att dra igång sin fjärrstyrda trädgårdsvulkan tills brandkåren kommer.

Ändå drivs Erik Gandini av ett patos och en oro som hans film förmedlar ända till sista rutan. Silvio Berlusconi kommer inte att äta våra barn, Italien står inte på fascismens rand. Dyrkan av tv-mediet finns i flera länder, men det blir bokstavligt livsfarligt när makten över tv, liksom all makt, samlas i alltför få händer.

Mer läsning

Annons