Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vid val går tiden ännu snabbare

Annons

Ibland går tiden fort och ibland går den långsamt. Det vet ju alla. Nu när det är mindre än ett år kvar till valet känns det som att tiden sedan förra valet gått jättefort. Var det inte en och en halv vecka sedan vi satt på LT-redaktionen och gjorde planering inför valet 2010? Och nu är det dags igen. I dag börjar valbevakningen.

Att jobba på en nyhetsredaktion under en valrörelse är speciellt. De politiska partierna är extremt på hugget och angelägna om att få föra fram sina budskap. Insändarredaktören går knappt att skönja under högarna av insändare med olika politiska budskap. Det händer att politiker ropar på rättvisa i frågan om hur tidningens spaltmillimetrar fördelats mellan partierna. Mycket står på spel och redaktionen blir lätt något av ett stormens öga. Den valrörelse vi har framför oss kommer att bli superintressant och det märks tydligt att den redan är i gång. Just nu låter det som att politiker från olika partier flörtar med landsbygden. Lyssna till exempel på hur det lät när höstbudgeten presenterades i veckan. Hur det blir med den saken när valtempot trappas upp får vi väl se.

Går tiden fort så där i största allmänhet, så finns det ingen gång som tiden går så fort som på en valkväll. Det är inte många timmar vi tidningsjournalister har på oss från det att vallokalerna stänger klockan åtta på kvällen och fram tills vi ska ha en tidning klar att skicka till tryck. Det adrenalinpåslag vi journalister upplever då är av den grad att det nog är tur att det bara är val var fjärde år. Samtidigt är det också något av det roligaste som händer. Det är ju då vi får känslan av att jobba på en redaktion i en 50-talsfilm. Tangentsbordsknattret blir ett crescendo, men vi röker inte inomhus och har inte trenchcoat och filthatt.

Men dit är det ett tag kvar nu, vi räknar med att hinna göra en seriös bevakning av de valfrågor som är viktiga i länet och att kanske hinna blinka två eller tre gånger innan valdagen är här.