Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibrerande vår med Riksteatern

Annons


En trallande Ulla Skoog,ett gäng japanska trumslagare och en bokstavligt talat vibrerande dansföreställning. Riksteatern satsar på föreställningar som kittlar alla sinnen i vår.

När Riksteatern på tisdagen presenterade sin vårrepertoar var programmet lite grand som en Gott & Blandat-påse. En klassiker: Vilhelm Mobergs "Änkeman Jarl", där Björn Gustafson och Hans Josefsson som delar på titelrollen. En uppkäftig humorshow med Nour El-Refai som återvänder till Riksteatern efter sin Melodifestivalsejour för att häckla samtidsfenomen tillsammans med Vera Vitali. Och ett storslaget gästspel: "Matsuri - Fiesta" där den 13 man starka japanska trumensemblen Yamamoto visar upp sig i Sverige.
Döva dansare

Men den mest ambitiösa satsningen under Riksteatervåren är dansföreställningen "Vibragera" som Tyst Teater gör i samarbete med bland andra Cullbergbaletten och Kungliga Tekniska Högskolan. Föreställningen, med två döva och två hörande dansare, uruppförs i en nedlagd kärnreaktor, Reaktorhallen på KTH i Stockholm.

-Vi utforskar teman som vibration, plats, ljud och känsla. Men projektet är också oerhört spännande för oss eftersom det är början på ett arbete med kreativ teknologi, säger Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Tyst Teater.
Töja på gränserna

Premiären direktsänds till Gaullaudet University, ett brittiskt universitet för döva, och ska även sändas av Folkets hus och parker på utvalda biografer i Sverige.

-Dessutom gör filmbolaget Prisma en film av föreställningen. Den hoppas vi ska kunna töja på gränserna för hur man uppfattar dans. "Vibragera" vibrerar verkligen av uppslag, säger Josette Bushell-Mingo.
Annons