Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viasats blunder i Bäckström-historien

"Så hur sammanfattar vi det här OS:et?", frågade programledaren Niklas Jihde.

"Oj! Ja, det har ju varit fantastiskt", svarade hockeyexperten Johan Tornberg, som helt plötsligt förvandlades till allmän vinteridrottsexpert à la Jonas Karlsson.

Kul att höra.

Problemet var bara att några stenkast från studion inleddes den viktigaste presskonferensen under OS, i alla fall för svensk del, den där vi till slut skulle få svar på varför Nicklas Bäckström plockades bort från den svenska laguppställningen med mindre än en timme kvar till hockeyfinalen.

Men vi fick inte se några bilder därifrån. Inte höra något ljud.

Stefan Lindeberg, Sveriges Olympiska Kommittés ordförande, kom in i studion och sa att han hoppades att Bäckström-historien inte skulle bli det bestående minnet av OS i Sotji, ty Lindeberg var fantastiskt nöjd med de här olympiska spelen.

Kul att höra.

Problemet var bara att vi ville höra vad som sades på den där presskonferensen där Sveriges enda dopningsfall i de här olympiska spelen skulle diskuteras.

Sedan blev det avslutningsceremoni. Enligt Anja Pärson, expert på alpina fartgrenar och numera även rysk masskoreografi, var det fantastiska saker som utspelades på innerplan.

Kul att höra.

Men presskonferensen då?

Nej, Viasat hade inte rätt att sända därifrån. Tydligen hade man heller inte rätt att ha en back up-plan, så att man på något sätt kunde kompensera för att man gjorde en blunder i klass med den SVT gjorde då man inte lyckades få sändningen från Håkan Juholts "jag avgår"-presskonferens att fungera.

En halvskakig ljudupptagning på Viasats sajt räddade inte situationen. Inte på långa vägar.

När som mest stod på spel, då gick Viasat-gänget bort sig totalt. Jihde, Tornberg och deras lagkamrater tappade pucken på blålinjen, slog indianare, missade öppet mål… Ja, välj vad ni vill.

Jag brukar hävda att svensk journalistik sällan är så dålig som då svenskar fastnar i dopningskontroller. Då blir svenska journalister blågulare än någonsin tidigare och det letas förklaringar och ursäkter med sådan frenesi att hälften vore nog. Det är ju som bekant aldrig en svensk idrottares fel att hans eller hennes dopningsprov är positivt.

Den här gången behövde kritiska frågor ställas till Nicklas Bäckström, Tre Kronors lagledning, läkarteamet, de ansvariga för dopningskontrollerna och företrädare för både Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och det Internationella Ishockeyförbundet.

Viasat valde dock en annan form av journalistik: den icke-existerande journalistiken.

Att en av Tre Kronors viktigaste spelare just missat en av svensk hockeys största matcher genom tiderna, på grund av för höga värden av en substans som tydligen hamnat i hans kropp på grund av något så simpelt som en allergimedicin, var tydligen inte intressant. Inte heller att svenska hockeyledare satt på ett podium och skrek "justitiemord", anklagade IOK för "dagisfasoner" och hävdade att det enda fel som hade begåtts hade gjorts av de ansvariga för de olympiska urinproven och IOK:s potentater.

Vad visste vi som följde TV3:s sändningar? Tja, enligt Anja Pärson var det rätt läckert med alla flaggor som det paraderades med på avslutningsceremonin.

Kul att höra.

Efter någon timme publicerades det bildmaterial från presskonferensen på Viasats sajt.

Kul att se, men det var så dags då.

Jag hoppas, precis som Stefan Lindeberg, att Nicklas Bäckström-historien inte blir det bestående minnet av OS i Sotji 2014. Det finns så mycket annat som borde uppmärksammas, både sportsligt och politiskt.

Just nu känns det dock som att en Johan Tornberg som pratar om svenska skidframgångar tillsammans med en stressad Niklas Jihde i alla fall blir det bestående minnet av Viasats OS-sändningar.

Anders Rönmark
anders.ronmark@allehanda.se