Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ha verksamhet i de tomma lokalerna

Mitt i centrala Lit ligger den före detta Ica butiken helt öde. I drygt tre år har lokalen, som har utländska ägare, stått uppvärmd och tom.

– Någon måste förlora pengar på den tomma butiken. Vore de inte bättre att sälja eller hyra ut den, säger Mats Hansson som äger butikslokalerna bredvid.

Annons

Mats Hansson, som är Ica handlare i Lit har svårt att förstå att en sådan pass ny och stor lokal kan stå uppvärmd och tom år i flera år.

– Någon måste förlora en massa pengar på inte lokalerna utnyttjas, tycker han.

Lokalerna Mats pratar om är den före detta Ica affären, där han tidigare hade sin butik.

– Jag hyrde den 650 kvadratmeter stora lokalen av Ica fram till för tre år sedan. Butiken byggdes 1988 och har ljusa och fräscha lokaler.

– När Ica ville sälja butikslokalen till oss tyckte vi att det blev för dyrt, likaså att hyra den. Så fick vi höra att Konsums före detta lokaler skulle säljas och då köpte vi den lokalen i stället. Den var 200 kvadratmeter större och byggd ungefär samtidigt som vår tidigare butik.

I augusti 2008 öppnade Mats Hansson sin nya affär och sedan dess har de gamla butikslokalerna stått tomma.

Många i Litsbygden tycker att det är synd att en så stor affärsfastighet mitt i centrum står tom till ingen nytta och Mats Hansson håller med.

– Jag har försökt att få fram ett pris på lokalen utan att lyckas. Det verkar som ägarna inte är intresserade av någon verksamhet där. Jag vet att några Litsbor är intresserade att hyra delar av lokalen för olika ändamål, men de har inte fått gehör för sina önskemål.

Mats Hansson tycker att det borde gå ordna någon form av galleria i lokalerna där det skulle gå att ha en grill, ett loppis och kanske ett gym eller en pizzeria.

– Det skulle bli bättre snurr i Lit om någon fick hyra delar av de stora lokalerna. Som det nu är det bara en död yta.

Lena Wikman på Omniagruppen i Stockholm, som förvaltar lokalerna åt den utländska fastighetsägaren Teri Propertys i London. Hon tycker också att det är synd att de står tomma.

– Nu har företaget lagt ner mer resurser på att försöka hitta någon som vill köpa eller hyra den tomma butiken. Tyvärr så kan vi inte dela upp lokalen eftersom det då skulle bli mycket dyrare för oss. Då måste vi ha full värme i delar av utrymmen som inte används.

• Hur mycket kostar det att ha lokalen stående tom?

– Det vill jag inte svara på i nuläget. Men vi jobbar som sagt för fullt för att hitta en lösning och vi tar tacksamt emot alla tips och förslag vad som skulle passa där.

Lena Wikman vill inte avslöja vad fastigheten kostar eller vad hyran skulle bli per månad för de som är intresserade.

– Det handlar om vilket avtal vi skriver med de som tar över, säger hon.

När Mats Hansson hyrde lokalerna var kallhyran 48.000 kronor per månad.