Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi vill ha hjälp med att få arbetsro”

Arbetsgivarens företrädare har inte lämnat några besked om vad som ska göras för att de anställda i Ragunda kommun ska få arbetsro. Därför vänder sig facken till Arbetsmiljöverket.

Den 11 mars, bara två dagar efter att Åke Ljusberg lämnat sitt arbete som kommundirektör i Ragunda skrev de fackliga organisationer där personal i Ragunda kommun är medlemmar ett brev till arbetsgivaren där de begärde olika insatser som skulle ge de anställda arbetsro.

I brevet krävdes att arbetsgivaren skulle utreda orsaken till den otydliga rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän. Dessutom ville facken se ett förtydligande av ansvar och att delegationsordningen följs.

I brevet till arbetsgivaren krävs också ett styrdokument som tydliggör politikernas respektive tjänstemännens roller och där det enligt fackens skrivning bör framgå att politiker inte kan granska enskilda tjänstemän utan att ha ett tydligt uppdrag från kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Senast den 15 mars ville facken få svar på vilka åtgärder arbetsgivaren planerade att vidta och en tidsplan.

– Vi har inte fått någon skriftlig respons om vilka åtgärder som ska vidtas eller en tidsplan, säger Joakim Hedlund, ordförande för SKTF avd 322, Ragunda.

Därför har SKTF vänt sig till Arbetsmiljöverket med en framställan om att Arbetsmiljöverket ska pröva om föreläggande eller förbud mot arbetsgivaren.

– Det ryktades om att det var något på gång, men vi har inte hört något mer. Vi hoppas att tjänstemän och personal i kommunen ska få arbetsro och att de två helt skilda roller som tjänstemän och politiker har ska bli tydliga, säger Joakim Hedlund.

• Hur är arbetsron nu?

– Det känns som att efter det blev offentligt har inga övertramp kommit till min kännedom. Men varje unik individ har ju sin känsla, så det kan ju variera från individ till individ och från förvaltning till förvaltning, säger Joakim Hedlund.