Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill förnya – inte bara förvalta

Världen återhämtar sig just nu från den värsta finanskrisen på årtionden. Sverige har tack vare välskötta statsfinanser kunnat möta lågkonjunkturen med kraftfulla stimulanser.

Så slipper vi nu de budgetsaneringar som andra länder går igenom. Men nu är det dags att lyfta blicken och fundera kring hur Sverige ska kunna växa efter krisen.

Om Sverige även framöver ska kunna dra nytta av den ökande globaliseringen får vi inte fastna i att bara förvalta det behövs en tydlig idé om hur Sverige ska kunna växa i en värld där avstånden krymper. Vid Folkpartiet Liberalernas partiråd i Uppsala beslutades om lösningar på dessa utmaningar.

Det handlar om att Sverige åter ska bli en kunskapsnation. Folkpartiets arbete för att skapa en kunskapsskola är ett led i detta. Tidigare betyg, ordning och arbetsro i klassrummet och en uppvärdering av läraryrket kan bidra till att skapa en skola där alla elever får chansen att lyckas.

Just nu genomförs också historiska satsningar på forskning. Sverige ska ligga i världstoppen när det gäller investeringsklimatet för forskning och utveckling. Detmåste även löna sig för den som har utbildat sig länge. Därför är det dags att avskaffa den så kallade värnskatten, som är en straffskatt på utbildning.

Det handlar om jobben. Sverige har i många år har haft högre ungdomsarbetslöshet än omvärlden. Folkpartiet föreslår därför en satsning på lärlingsjobb för ungdomar upp till 23 år. Lärlingsjobb är vanliga i Tyskland och Danmark, och det är en av orskaerna till att dessa länder har lägre ungdomsarbetslöshet. Lärlingsjobb öppnar nya vägar in i ett yrke för den som inte tidigare har erfarenhet eller yrkesexamen.

Det handlar om att bryta utanförskapet. För många människor blir socialbidragen en fattigdomsfälla. Vi vill förändra detta och införa en jobbstimulans i socialbidragen.

Vi vill också förtydliga lagen så att det blir möjligt att ställa krav på någon form av motprestation för arbetsföra som har socialbidrag. En meningsfull aktivitet eller praktik gör att den enskilda människan blir bättre förberedd för arbetslivet.

Det handlar om tryggheten. Vi svenskar berömmer oss ofta för att ha starka sociala skyddsnät, men det finns ett gapande hål i detta skydd. Det finns ingen allmän arbetslöshetsförsäkring. Följden har blivit att många människor saknar trygghet om de oväntat mister jobbet.

Vi i Folkpartiet föreslår en allmän och statlig arbetslöshetsförsäkring. En av motståndarna till denna trygghetsreform är faktiskt Socialdemokraterna. Det är häpnadsväckande att ett parti som påstår sig värna allas trygghet inte vill att den tryggheten ska gälla också vid arbetslöshet.

Sverige har klarat utmaningar och förändringar förut och kommer att göra det igen. Då behövs en politik som sätter jobben, kunskapen och tryggheten främst och som tar kampen mot utanförskap på allvar. Därför behövs Folkpartiet och alliansen i regeringen.

Mats El Kott (FP), riksdagskandidat
Kerstin Weimer (FP), riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel