Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vågade färg

En bloggfest kan vara på ungefär två sätt. En orgie i mingel, godsaker på kakfat med tre nivåer och trevligt sällskap. Eller en inblick i Dantes inferno och dess innersta krets.

Annons

I år var Blogawards det sistnämnda.

Jag önskar att jag åtminstone kunde vara klämkäck och säga att det var en fest för ögat med mängder av vackra klänningar. Men vi bor i Sverige och här är svarta kläder samma sak för oss som bastkjolar är för hawaiianer. Ibland blänkte det till i ett paljettbeprytt stycke till kroppsbeklädnad men det hade lika gärna kunnat vara en dresscode på inbjudan i stort sätt. Puff Daddy har fester med tema vitt, på modefester är det svart. Eller okej, kanske till viss överdrift. Men när man vet att det är ens vän som står på andra sidan av rummet för att hon är den enda bland över 600 personer som bär rosa så kan man inte annat än vilja slå sin fashionabla panna i en betongmur.

Jag har vänt och vridit på fenomenet och blir lika förvånad varje gång jag läser att vi svenskar klär oss extraordinärt och är snabba på trender. För de enda jag ser på röda mattanbilder är folk som tycks ha Batman som stilikon. Och då syftar jag inte på efterapningar av hans schyssta kläder i kombination av tyg och läder utan den idel svarta siluettströmmen. När man listar bäst klädda så är det allt som ofta en kavalkad av Acnetäckta-, alternativt Whyredvarelser där skinnjackan sitter som klistrad säsong efter säsong, fodralklänningen är mörkare än natten och naglarna pryds av Chanels svarta.

Var är det extraordinära, det vågade, det lekfulla, det moderiktiga, det o-moderiktiga, det utstickande vi är så jäkla stolta över men som ingen verkar våga när det kommer till kritan?

Jag lever efter mottot att everyday is dress up day och ibland önskar jag att jag kunde få vara i Elin Klings sits och veva min modespira över Sveriges klädintresserade flickor och befalla dem alla att våga vara sig själva. Inte bry sig så mycket om trender och säsongens must haves. Men framför allt skippa den svarta sektionen i varenda butik och plocka mönstrade plagg tills det svider i ögonen.

Efter blogawards i år hittade jag en bild framför fotoväggen. Vi är sex flickor som ler otroligt ansträngt och obekväm får plötsligt en utmärkt bild till sin text i ordboken. Men vi är sex stycken som tillsammans bildar en färgklick utan dess like i havet av mörker utanför kamerablixtarna. Jag påstår inte att vi är profeter eller modegurus. Men vi vågade färg och stack ut bra jäkla mycket mer än de som smälte in i den svarta mängden.

Mer läsning

Annons