Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi utgår inte från problem"

Det var fullsatt hus när Mona Hedström och Lotta Marcusson bjöd in föräldrar och anhöriga till Ömsesidig respektdag på Kretsloppshuset i Mörsil.

Ömsesidig respektdagen hålls varje år och intresset i tisdags kväll var på topp. Över 50 föräldrar ville komma, fler än vad det fanns plats till.

- Vi fick säga nej till en del, säger Mona Hedström, som håller föräldrautbildningarna på hälsocentraler i Åre kommun medan kollegan Lotta Marcusson håller i verksamheten i Krokom.

- Vi utgår inte från problem utan det här är ett förhållningssätt, säger Mona Hedström, som är den som har utvecklat hela konceptet, utbildningen och även skrivit en bok med titeln Ömsesidig respekt.

Föräldrautbildningen består av sju träffar som erbjuds nyblivna föräldrar ute på hälsocentralerna efter den ordinarie barnhälsovården.

För de som inte hunnit så långt kan många ord låta överväldigande svåra: social kompetens, emotional coaching, värdegrund. Men Mona Hedström gör det tydligt att det handlar om grundläggande saker som att lyssna på barnen, se dem för de kloka varelser de är, bygga upp deras självkänsla utan att förringa sig själv som förälder.

Med andra ord: Ömsesidig respekt.

Föräldrarna i salen suger upp varje ord. Många har kört långt för att lyssna, som det unga paret från Vällviken på gränsen till Bergs kommun. Deras dotter är bara två månader så det är väldigt tidigt för dem, men de vill vara förberedda:

- Vi blev rekommenderade av en mamma som var med när hon fick sitt första barn, nu har hon fått en till, säger de.

Exemplen som ges är enkla och lätta att känna igen sig i och förstå. Som varför mutor försvagar barns självkänsla, det blir snabb belöning i stället för att låta barnet ta ansvar:

- Tänk så mycket fel man gör utan att tänka på det, säger en mamma på vägen ut: "ät upp det här så får du godis sen!"