Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi tror att det är en besparing att ha skolan kvar"

På onsdagen skickade 30 föräldrar i Västbygden ett brev till politikerna i Krokoms kommunfullmäktige angående nedläggningen av Västbygdens skola.

– Vi vill att politikerna ska hjälpa till att driva igenom att skolan ska få vara kvar, säger Pär Bengtsson, en av föräldrarna.

Den 9 juni tog kommunfullmäktige ett beslut att Västbygdens och Ytteråns skolor skulle få vara kvar. Men beslutet överklagades av tolv personer i Alsenområdet till Förvaltningsrätten, som den 27 juli upphävde kommunfullmäktiges beslut. Förvaltningsrätten anser att kommunen inte tydligt har visat hur skolverksamheten ska finansieras. Enligt dess preliminära beslut ska nu alltså skolorna läggas ned.

De 30 föräldrarna i Västbygden är upprörda och besvikna. I brevet skriver de bland annat att de har jobbat hårt för att öka inflyttningen till Västbygden, i år har de fått ett tillskott på 13 barn i åldrarna 0-5 år. "Att kommunfullmäktige beslutade behålla skolan är en viktig anledning till att vi lyckas locka nya barnfamiljer till vår by", skriver de.

– Vi vill att skolan ska vara kvar, det finns det ju ett majoritetsbeslut på. Det känns konstigt att några familjer i Alsen överklagat ärendet och så snabbt har fått inhibition på det. Vi anser inte att det finns nog starka skäl för det, säger Pär Bengtsson.

Med inhibition menas att en högre rättslig instans ställer in verkställigheten av ett beslut. Föräldrarna i Västbygden ställer sig frågande till vilka grunder Förvaltningsrättens beslut är taget på.

– Överklagan gällde hur skolan ska finansieras, men jag tycker att medborgarförslaget visar att det skulle gå att finansiera. Vi tror inte att det kostar en och en halv miljon som de säger. Vi tror snarare att det är en besparing att ha skolan kvar, säger Pär Bengtsson.

Han hänvisar bland annat till att Hovs skola inte kommer att vara tillräckligt stor för att rymma eleverna från Västbygden. Det finns inte nog med klassrum och fritidslokaler, anser han. Och en utbyggnad av skolan skulle kosta pengar.

– Det skulle vara intressant att veta varför de vill att vi ska lägga ner en helt fungerande skola, säger Pär Bengtsson som själv har ett barn i Västbygdens skola och ett barn som ska börja där.

Pär Bengtsson tycker att det känns som att politikerna inte vill driva igenom det beslut de har tagit i fullmäktige. Men han uppskattar att Socialdemokraterna häromdagen tog initiativ till ett extra kommunfullmäktigemöte om skolfrågan. Initiativet har redan fått gehör – i dag blev det klart att ett extrainsatt fullmäktigemöte ska hållas fredag den 13 augusti klockan 13.00.

– Förvaltningsrätten menade att det inte fanns ekonomi i beslutet från juni om att ha skolorna kvar. Syftet med det extra kommunfullmäktigemötet är att se till att hitta ekonomin för det, säger Rolf Lilja, (S), oppositionsråd i Krokoms kommun.