Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi tog oss i kragen"

Sverige vann, spelet var riktigt lovande och det blev ett nytt publikrekord. Alla kurvor pekade uppåt efter landskampen i Östersund.
– Vi fick upp farten i andra och tredje perioden, sa Dick Axelsson om 6–1 mot Norge.

Tidernas andra A-landskamp (den första spelades 1985 mellan Sverige och Finland, 5–1) i Östersund blev på alla sätt ett trevligt minne.

Även om nivån på spelarna inte alls var den högsta – det här handlade om möjligen ett C-betonat Sverige mot ett lågt rankat Norge – fanns det många glädjeämnen.

Sverige spelade helt okej och bjöd på energi och full satsning. Den andra och tredje perioden gladde Pär Mårts speciellt mycket.

– I första perioden vann Norge ganska många närkamper men sedan blev vi bättre, menade han.

Matchens kung, Dick Axelsson, var inne på samma linje.

– Vi kom ut segt i första perioden, men sedan fick vi upp farten och intensiteten. Vi tog oss i kragen och åkte mycket mer skridsko.

I andra och tredje perioden var det klasskillnad. Sverige växte förbi med speed, styrka i man-man-spelet och ett överlägset passningsspel.

Det var framför allt tredjefemman som satte nivån på matchen. Backarna Daniel Rahimi och Jonas Ahnelöv bakom Dick Axelsson, Niklas Olausson och Linus Klasen.

Den formation gjorde fyra av målen.

– Dick var hur bra som helst, sa förbundskapten Pär Mårts.

Hur var din inställning; sökte du mer individuella svar än ett bra resultat?

– Vi lär oss att vinna. Det är vad ishockey går ut på. Men det var roligt att se oss spela. Vi har många lirare i laget.

Hur många spelare vill du fylla på med till VM?

– Ingen aning. Vi har en match till också. Sedan vill säkert spelare från Skellefteå och Färjestad vara med också. Det kommer säkert att bli så att ett antal från det här laget försvinner.

Mårts var väldigt nöjd med den korta vistelsen i Östersund.

– Kul att det kom så mycket folk och att publiken var "på". Själva anläggningen är fantastisk och det finns mycket mer än en ishall. Allting känns fräscht.

Fräscht var det också att få se Ulf Dahlén ta emot publikens hyllningar när han strax före matchen valdes in i Hall of Fame, som spelare nummer 71.

– Fantastiskt! Det här kommer sitta hos mig som ett minne för resten av livet, sa Dahlén, innan han avslöjade att han med 99 procents säkerhet kommer att ta ett sabbatsår från ishockey nästa år.