Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi testar de nya julspelen

/

”Spännande”, ”enformigt” eller ”svårt att bemästra”. LT har testat och betygsatt julens spel.

Annons


Fabrikat: Hasbro
Antal spelare: 2–6
Ålder: Från 8 år
Betyg: 4

Monopols världsutgåva kommer som en välsignelse och framför allt – en nödvändig modernisering av en klassiker. Sedlarna är borta. Här handlar ni givetvis numera med kort. Ni reser till världens mest fantastiska städer och investerar dina miljoner så smart du kan.
En ny elektronisk bankenhet håller reda på spelarnas ekonomi och har dessutom en ”auktionstidsfunktion”. Om en spelare hamnar på en ledig egendomsruta trycker han på auktionsknappen för att auktionera ut egendomen. Det gäller att förhandla snabbt eftersom du aldrig vet hur lång tid du har på dig.
Under världsresans gång kan du som tidigare bygga hus och hotell, men nu inspirerade av byggnader i hela världen – alltifrån lerhyddor till skyskrapor. Under spelet köper och bygger du vindkraftverk eller hotell i världsstäder som exempelvis Tokyo, Barcelona eller Jerusalem.
Monopol Här & Nu Världsutgåvan innehåller städer som röstats fram av Monopolspelare världen över. Med det nya modernare spelet väcks säkert ditt avsomnade Monopolintresse till liv igen.


Fabrikat: Hasbro
Antal spelare: 2-6
Ålder: Från 8 år
Betyg: 2

Hösten 2007 genomfördes en stor omröstning på Internet med hela 247 863 röstande inför skapandet av en ny svensk version av det klassiska brädspelet. I Monopol Sverige har Stockholmsgatorna ersatts med svenska byar och städer.
Nya modernare spelpjäser och Stockholmsgator som bytts ut mot orter som Hammarstrand och Östersund gör tyvärr inte spelet så mycket roligare. Sex nya moderna spelpjäser tillhör också lockelserna. Men det räcker inte. Detta är inget annat än klassiska Monopol i annan layout.


Fabrikat: Spel i kubik
Antal spelare: 2–8
Ålder: 14+
Betyg: 4

Här har det gamla klassiska frågespelet kompletterats med ett par nya moment – att satsa pengar och att motarbeta sina motståndare med diverse fula tricks.
Spelet spelas i omgångar där varje omgång består av fem frågor. Alla spelare satsar pengar i varje omgång och den som svarar flest rätt och samtidigt vågar satsa hela vägen vinner pengarna i potten.
De spelare som är kvar när alla frågor är besvarade får använda actionbrickor, som ger möjlighet att till exempel syna de andras svar, byta svarsalternativ med en annan spelare eller helt enkelt sparka ut en motståndare.
Kul och spännande. Vissa frågor är av typen verkligen värdelöst vetande, helt omöjliga att svara på om man inte är en riktig nörd på området utan bara normalt allmänbildad. Men det gör inte så mycket eftersom man kan vinna ändå tack vare de andra momenten. En av årets trevligaste nyheter.


Fabrikat: Alga
Antal spelare: 2–5
Ålder: 10+
Betyg: 2

Frågesport om djur och natur, som går ut på att man ska känna jorden. Filmklippen och bilderna är tagna direkt från BBC:s vackra succéserie Planet Earth. Med hjälp av en spelplan spelas olika tävlingsformer upp på dvd:n. Det finns både filmfrågor, snabbfrågor och bildgåtor.
Filmfrågorna är för korta och innehåller för lite information. Många av frågorna är anpassade för att alla åldrar, vilket gör att de blir obalanserade. Ofta är de väldigt lätta eller extremt svåra. Tävlingsformerna blir snabbt enformiga och man tappar intresse för snabbt.


Fabrikat: Ravensburger
Antal spelare: 3–6
Ålder: 10-99
Betyg: 3

En spelare är Mr X och övriga spelare är poliser i Scotland Yard. Deras uppgift är att lista ut vart i London Mr X gömmer sig och ta sig dit via tunnelbana eller buss. Samtidigt ska de planera sina drag noga för att undvika att Mr X smiter ut ur deras nät.
Enkla regler som ändå kräver bra tankeverksamhet. Upplägget kan dock bli lite enformigt i längden. Mr X har roligast, men har också det svåraste uppdraget vid många medspelare. Anmärkningsvärt att spelet inte är könsneutralt!


Fabrikat: 2gether
Antal spelare: 2–6
Ålder: 7+
Betyg: 2

Går ut på att hjärnan och kroppen ska arbeta bra tillsammans. Här ska spelarna, ensam eller i lag, bland annat göra charader, akrobatiska övningar, snurra i olika kroppsställningar, rita med båda händerna samtidigt.
Familjespel som säkert kan skapa mycket skratt, men som hardcorespelare tycker vi att tävlingsmomentet saknas. Det blir för banalt eftersom man alltid lyckas med det man får i uppdrag av snurran. En snurra som för övrigt snurrar vääääldigt länge!


Fabrikat: Tactic
Antal spelare: 2–8
Ålder: 7+
Betyg: 2

Modern version av Domino. Man lägger ut dominobrickor på sitt eget tåg, på Mexican Train, på andra tåg vid stationen eller på andra spelares tåg. Målet med spelet är att bli av med alla sina brickor. Efter 13 rundor summeras poängen och spelaren med lägst poäng vinner.
Det är fin kvalitet på brickorna och lätt att lära. Men det är otroligt tidskrävande och blir lätt enformigt. Vi tycker att det är alldeles för lite interaktivitet mellan spelarna.


Fabrikat: Tactic
Antal spelare: 2–4
Ålder: 7+
Betyg: 3

Målet är att erövra flest områden på spelplanen. Spelarna turas om att lägga ut en dominobricka i taget på de markerade platserna för att läsa av området och samla poäng.
Snabbt att lära sig, men svårt att bemästra. Tycker man om att tänka matematiskt och taktiskt är det jättekul. Hade spelplanen varit större hade betyget blivit bättre.


Fabrikat: Tactic
Antalspelare 4+
Ålder: 13+
Betyg: 5

Precis som i gamla vanliga Alias ska du förklara ord för lagkamraterna. Men här finns också partyrutor, och hamnar du på en sådan kan du få förklara på ett annorlunda sätt. Det kan handla om att du ska förklara flera ord genom att berätta en sammanhängande historia. Eller att du ska hoppa på ett ben eller göra andra dumma rörelser medan du pratar. Eller också låtsas vara ledsen, arg eller något annat genom hela förklaringen. Det finns också kändiskort, där det gäller att beskriva kända människor utan att nämna deras namn.
Testpanelen, som alltid gillat att spela Alias, tycker att det här är en given uppgradering. Högst på önskelistan!


Fabrikat: Tactic
Antal spelare: 3–8
Ålder: 12+
Betyg: 4

Här finns 720 bilder på de mest knasiga föremål, och det gäller att förklara hur föremålen används. Gissar du rätt får du poäng, gissar de andra spelarna på din förklaring får du också poäng.
Liknar Rappakalja men går snabbare för man behöver inte skriva så långa förklaringar. Samtidigt håller det nog inte lika länge eftersom det erbjuder mindre variation. Kul, lockar till många skratt. Alla åldrar kan vara med. Man behöver inte vara jätteallmänbildad men gärna fantasifull.


Fabrikat: Tactic
Antal spelare: 2–8
Ålder: 9+
Betyg: 2

Att översätta ord ur fem olika kategorier från svenska till engelska eller tvärtom. Den spelare som först har översatt det förutbestämda antalet ord vinner.
God spelidé – att man ska lära sig engelska. Egentligen kan man lika gärna sätta sig med ordboken (fast här finns det färdiga nivåer som gör det jämnare och roligare att spela om man har olika goda förkunskaper). Roligare ju färre man är. Ganska enformigt, lockar inte till så många skratt. Kanske något för engelskundervisningen awi skolan?


Fabrikat: Danspil
Antal spelare: 4+
Ålder: 8+
Betyg: 4

Fungerar ungefär som Fia med knuff, fast man spelar i lag. Man ska ta sig runt spelplanen och in i boet med alla sina pjäser. Men det är inte tärningen som avgör hur många steg framåt – eller bakåt – man får gå, utan kort med olika valörer. Man får byta kort med sin lagkamrat och det gäller att vara samspelt, taktisk och tänka sig för.
Partners är inget nytt spel, det har bara fått ett nytt utseende. Precis som den förra varianten har det här en snygg och tilltalande spelplan. Kul spelidé, enkla regler.

Mer läsning

Annons