Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tar strid för anständiga villkor

I morgon, 7 oktober, är det ”World Day for Decent Work”. Runtom i hela världen tar fackliga och andra organisationer upp frågan om anständiga villkor på sin arbetsplats.

”Lena är utbildad behandlingsassistent och har fått jobb efter en tids arbetslöshet. Just nu arbetar hon ensam på natten på ett behandlingshem för ungdomar.

Hon känner sig otrygg och osäker på sin egen roll, annars tycker hon om sitt arbete. Att få vara med och stödja och utveckla unga människor är något hon brinner för.

Hon funderar dock på sitt eget liv, hon arbetar ibland intensivt under längre perioder och är sedan ledig i några dagar. Hon har inte fast anställning och lönen är låg, cirka 17000 kronor per månad, och det är fortfarande oklarheter kring övertidsersättningen. Hon vågar inte klaga och inte heller kräva någon introduktion, eftersom hon är rädd att förlora arbetet. Men värst är nog att vara helt ensam på natten.”

De allra flesta av SKTFs medlemmar jobbar på arbetsplatser med bra och schysta villkor, men SKTF har också medlemmar på mindre arbetsplatser runtom i landet där lön, villkor och arbetsmiljö är minst sagt dåliga.

Det finns till exempel ett stort antal behandlingshem för både unga och vuxna personer. Gemensamt för dessa personer är att de allra flesta har haft svårigheter i livet och därför har behov av stöd, hjälp och behandling för att må bra. Vård på behandlingshem är dyrt och i stor utsträckning är det den offentliga sektorn som betalar vistelsen. De flesta behandlingshem är privata.

Det är en stor individuell satsning att komma in på ett behandlingshem. Därför är det av yttersta vikt att möta en professionell yrkeskår. SKTF har många medlemmar som arbetar inom verksamhetsområdet som är professionella och vill ta på sig ett stort egenansvar.

Det kommer många signaler om att medarbetare på behandlingshem har ovärdiga arbetsvillkor, med dålig arbetsmiljö och dessutom låga löner.

Det borde vara självklart att kommuner i sin beställarfunktion inte skulle acceptera detta. Att investera offentliga medel på en person med beroendeproblem eller en ungdom som behöver stöd, är en nödvändig investering.

Det omvända vore helt ovärdigt ett välfärdssamhälle, men det är också helt nödvändigt att kräva kvalitet och resultat. Bra verksamhet kräver schysta villkor för de som jobbar där.

Vi kommer att satsa extra på att vara ute på arbetsplatser den 7 oktober, just för att just uppmärksamma arbetssituationen och diskutera villkoren med de anställda.

Malin Ruthström

v. ordförande i SKTF Timrå-avdelningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel