Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi tar frihet för givet"

Han har sett hur regimer störtats och hört hur folk lättat applåderat när flygplan lämnat en diktatur.
– Vi är privilegierade, vi har en och vi får leva i en demokrati, säger Uraban Hamid, journalist.

Han var på plats när kriget i Irak startade. Han var på plats när husen hade bytts ut mot grus och stenhögar i Port au prince, Haiti, och han har sett hur folket gjort uppror mot regimen och störtat diktatorer under den arabiska våren, och han har varit på plats i Ukraina där slutet på konflikten ännu inte är bestämd.

– Jag vill vara en röst för dem som inte ha någon röst. För oss här i Sverige är det en självklarhet att vi har demokrati en fungerande demokrati. Men i andra länder är det inte så, säger Urban Hamid, journalist.

Urban berättar om ett möte med en 11-årig pojke i Haiti. Han frågade pojken vad han vill bli när han blir stor. Pojken tittade på Urban och sa: "Jag vill bli revolutionär".

– Vi tar det för givet, frihet. Vi får det till och med serverat på en bricka, säger Urban.

Men för andra kan frihet vara ett pappersark med just ordet frihet skrivet under den arabiska våren.

– För den mannen var det frihet, för ingen skulle längre ta fast honom eller fängsla honom för att ha skrivit det, säger Urban.

Behöver vi demokrati?

– Jag kan inte se en annan möjlighet. Men vi behöver mer solidaritet, mer medmänsklighet.

Vad hoppas du att människor ska lära sig av dina ord och upplevelser?

– Jag hoppas till exempel att man ska värna om en mänskligare värld. Ha ett samhälle där alla har samma värde och där det inte finns plats för rasism.