Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tar bort pensionärsskatten

År 2006 beskattades lön och pension lika. År 2007 valde regeringen att införa en pensionärsskatt.

Pensionärerna fick vara med och betala genom exempelvis dyrare bilförsäkring. Därefter har klyftan vidgats, steg för steg.

Resultatet är att en pensionär med normal pension betalar 700 kronor mer i skatt varje månad än en löntagare med samma inkomst.

Varje gång vi har kritiserat pensionärsskatten har regeringen hittat på nya skäl för att den ska vara kvar. Inget av dessa skäl tål granskning:

• Först skulle straffbeskattningen av pensionärer skapa jobb. Att pensionärer betalar högre skatt än andra skulle på outgrundliga vägnar skapa jobb. I stället har arbetslösheten ökat och ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa.

• Sedan hävdade statsministern att pensionärsskatt förekommer i många länder. Men när PRO, Pensionärernas Riksorganisation, granskade detta uttalande visade det sig att Sverige är ensamt om att straffbeskatta pensionärer.

• Då uppgav regeringen istället att pensionärer skulle straffbeskattas för att exempelvis luncher kostar när man jobbar. Men pensionen är redan lägre än lönen! Och pensionärer måste också äta!

• Nu har man hittat på ett helt nytt skäl för att straffbeskatta pensionärer: Arbetsgivaravgifterna. De betalas bara när man jobbar. Det är ett underligt resonemang. Pensionärerna har redan betalat sina arbetsgivaravgifter. De ska inte straffas för att de har gjort rätt för sig

Min princip är enkel: Pension är inte bidrag. Pension är uppskjuten lön. Därför är mitt löfte till Sveriges pensionärer: Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren så lovar jag att avskaffa pensionärsskatten helt under nästa mandatperiod.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel