Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi står alla alltid vid vägskälen

På Youtube finns två filmer som jag snubblat över på slutet.

Annons

De är diametralt motsatta i stil, ton och upphovsmakare. Och vid en första anblick skulle man säkert kunna dra slutsatsen att de syftar till helt motsatta tankar, syften och mål. Men det tror jag inte att de gör.

Den första filmen är en sex minuter lång, snygg, grafisk kortfilm som med textskyltar och simpla animationer belyser entreprenörskap och strävan efter kunskap. Den berättar med fakta och statistik om att Sverige i dagsläget är förbisprunget av länder såsom Kina, Indien, Estland och Slovenien. Vi i den gamla i - världen (som det så tråkigt heter eller hette) halkar efter. Det är Svenskt Näringsliv som står bakom den.

Fakta man får reda på är sådana som att för 60 år sedan hade Europa och Kina samma folkmängd – i dag är Kinas folkmängd mer än dubbelt så stor som Europas. 16 procent av svenskarna tycker fostran i entreprenörskap är viktigt. Bland kineserna är siffran 89 procent. Tankeväckande. Samtidigt pekar filmen på att vi alla blir bättre och bättre utbildade och att kunskapen bara finns en knapptryckning bort. Möjligheterna finns.

Den andra heter HOME och är en dokumentär som är en och en halv timme lång. Med enormt vackra och skrämmande, svepande filmade bilder visar vår jord och berättar hur vi människor snabbt och beslutsamt förstör planeten vi alla kallar vårt hem. Den är gjord av en fransk dokumentärfilmare som heter Yann Arthus-Bertrand. Det är ingen intresseorganisation som står bakom den och den finns fri för alla att se, ladda ner och begrunda.

I den visas och berättas fakta som att vi fiskar ur våra hav, konsumerar bort alla naturtillgångar och förbrukar all energi i vårt hyperegoistiska leverne. Skrämmande. Men samtidigt finns också en tanke om hopp med ny teknik, nya idéer och ny medvetenhet. Förändringen finns.

Jag tycker att båda har samma simpla och viktiga budskap.

Hela livet är fullt av olika vägskäl. Går man åt höger eller vänster. Eller varför inte framåt eller bakåt.

Hur påverkar det beslutet jag tar nu mitt framtida liv? Väljer jag att ta ett jobb framför ett annat, åker jag bil till jobbet eller går jag, äter jag en rostbrödmacka med smält ost till frukost eller havregrynsgröt?

Varje val jag gör betyder något för mitt fortsatta liv. Och mina val betyder något för er. Och era val betyder något för mig och mitt liv. Allt hänger ihop.

Vi står alla alltid vid vägskälen. Väljer vi rätt finns det en underbar framtid för oss alla. Väljer vi fel…

Se båda. Den första hittar du genom att söka på Världen förändras. Den andra hittar du genom att söka på HOME.