Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi söker inga proffs, vi söker vanliga familjer"

– De vi har är guld värda, men vi behöver flera guld.
Det säger Anna-Karin Lundkvist på Socialförvaltningen om de familjehem, kontaktfamiljer eller kontaktpersoner som finns i dag i Östersunds kommun.
Men långa köer gör att behovet efter nya som vill engagera sig är stort.

Familjehemsteamet i Östersunds kommun hanterar ungefär 80 placeringar varje år. Det är barn och ungdomar som behöver få extra hjälp och stöd genom familjehem. Pratar vi om kontaktfamilj eller kontaktpersoner är den siffran ännu högre.

– Där har vi långa köer, vår befintliga bank är jättetorftig, säger Henna Forsberg.

Kontaktfamilj och kontaktpersoner är en frivilliginsatts som används för att stötta förälder och barn. Innan en familjehemsplacering görs ska alla öppenvårdsinsatser vara uttömda. Bakgrunden för de personer som behöver stöd kan se olika ut, det kan handla om missbruk, psykisk ohälsa, föräldrar som behöver avlastning och hjälp eller föräldrar som inte klarar av barnens behov. Andra anledningar kan vara utåtagerande barn, funktionsnedsättning, beteendestörningar eller barn som på något sätt utsatts för eller bevittnat våld.

En av svårigheterna vid familjehemsplaceringar, kontaktfamiljer och kontaktpersoner är matchningen. Det är många små pusselbitar som ska läggas ihop i det stora pusslet. Det kan handla om ålder, bakgrund, intressen och geografi om barnet vill gå kvar i sin gamla skola. Därför är det extra viktigt att ha en bra grundlista med många personer och familjer som är intresserade av att hjälpa till.

– Därför vore det toppen om det fanns en uppsjö på listan, säger Jane Parment.

Anna-Karin Lundkvist, Henna Forsberg samt teamchefen Jane Parment är tre utav de 16 personer som ingår i Familjehemsteamet i Östersunds kommun. De tror att en anledning till att människor inte engagerar sig är tid. Att de inte har tid i sitt egna livspussel, men också rädsla och okunskap. Att många inte vet vad det innebär att till exempel vara familjehem.

– Vi söker inga proffs, vi söker vanliga familjer. Man ska vara trygga vuxna som lever under ordnade former. Det är människosynen som är viktig och att du kan samarbeta med de biologiska föräldrarna. Och man får hjälp, det är ett samarbete, ett team runt barnet. Man tar inte emot ett barn och sedan förväntas lösa allt själv, säger Anna-Karin.

Att Jane, Henna och Anna-Karin brinner för sitt jobb tar inte många minuter att inse. Även om de gärna ser att fler intresserade anmäler sig är Familjehemsteamet väldigt nöjda med de placeringar de har i dag. När de nämner vilka insatser dessa familjehem och kontakter står för blir de rörda.

– Det är ett fantastiskt jobb de gör och värt så oerhört mycket för de här barnen, säger Anna-Karin.

– De gör jättestor skillnad. Utan dem vet jag inte vad vi skulle göra. Att det finns människor i samhället som vill göra en insats är fantastiskt, säger Jane.

Vid varje placering görs en utredning och därefter en matchning. En hantering som i många fall kan ta upp emot fem månader. Och som skulle kunna gå snabbare om det fanns en längre lista av intresserade att matcha mot.

– Det är katastrof. Det bästa vore om det bara tog två månader. Sedan har vi jourhem för barn mellan 0–18 år. Där kan vi akut placera barn och ungdomar samt även i nätverksfamiljehem som kan vara en familj som barnet känner väl som släkt, bekanta eller vänner, säger Jane.

För några veckor sedan sökte kommunen efter familjehem till barn och ungdomar med allergi. Vad de söker efter eller vad det råder brist på varierar över tid. Just nu saknar också Familjehemsteamet familjer i centrala Östersund och familjer som kan ta emot tonåringar.

– Familjer som tar emot syskongrupper är svårt, två barn kan gå bra, men tre är svårt, säger Jane.