Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi släcker inte ADSL-nätet innan kunderna hittat en annan lösning"

Elbolaget Härjeåns säger nu att de inte släcker sitt ADSL-nät innan det finns alternativa lösningar för kunderna.

– Vi ska se till att våra kunder erbjuds andra alternativ, säger Härjeåns vd, Sten-Olov Salomonsson.

Vi har tidigare berättat att Härjeåns har beslutat att släcka ner sitt ADSL-nät till årsskiftet. Drygt 400 kunder i Härjedalen blir av med internet om de inte kan hitta andra alternativ. På ett flertal orter, exempelvis Vemhån och Långå, finns i dag inget annat alternativ. Framför allt om man vill ha en fast uppkopplig och de mobila internettjänsterna som erbjuds hackar betänkligt. Om det ens finns täckning.

Uppgifterna att Härjeåns släcker har vållat starka känslor i stugorna och många undrar hur elbolaget tänker lösa internetuppkopplingen för sina kunder.

– Jag förstår att många är fundersamma, men vi kommer inte att stänga vårt ADSL-nät innan vi hittat en annan lösning, säger Sten-Olov Salomonsson.

Hur den lösningen kommer att se ut är ännu inte klart. Härjeåns kommer tillsammans med Härjedalens kommun att diskutera frågan kommande tisdag.

Men kunderna ska få tillgång till internet efter det ni släcker ert ADSL-nät?

– Ja, vi ska hitta en lösning, det troliga är att det blir olika alternativ beroende vilka områden det gäller

Beslutet att lägga ner togs av bolagets styrelse, där Härjedalens kommun finns representerade. Nätet går med förlust på cirka en miljon kronor per år.

Enligt bolaget finns det sedan några år tillbaka finns det inte heller någon support på systemet från tillverkaren och det går inte längre att få tag på reservdelar. Bolaget har ett lager reservdelar som beräknas räcka året ut. Sedan är det slut.

I vissa byar kan andra bolag erbjuda ADSL. Härjeåns har också byggt ut sitt fibernät de senaste åren och erbjuder möjlighet att ansluta sig till en kostnad av 15 000 kronor. Plus vad det kostar att gräva ner kabeln till närmaste anslutningspunkt. Trots att det under de senaste åren har plöjts ner miljontals kronor på fiber är det i dag inte många som har möjlighet att nyttja tekniken.

Härjedalens kommun hamnar på plats 242 bland Sveriges 290 kommuner när det gäller snabbt bredband. Under 2013 hade 12 procent av hushållen i Härjedalen tillgång till bredband via fiber. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som presenteras av Svenska Stadsnätsföreningen. Riksgenomsnittet ligger på 49 procent.