Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi skulle må bättre av höjd skatt

Brallorna smiter åt, tröjan stramar över magen. Finns en hiss lyckas jag nästan alltid snoka upp den. Långpromenader är inte min grej (kan ju också ha att göra med att jag måste stödja mig på en krycka för att inte ramla). Jag tycker om kakor och kaffe, choklad och olika tunga såser. Jag är förtjust i julbord och olika skummande ölsorter. Jag nekar mig inte hes om det bjuds lite snacks. Ostkrokar går alltid ner. Mandlar med salt och socker funkar. Jag har dumma arbetstider så jag missar många fikaraster på jobbet. Men det brukar jag parera med Kardemummaskorpor när jag kommer hem. Ja, jag börjar allt mindre se ut som den idealbild av östersundaren som kommunen vill mata ut i världen. Jag är en inaktiv gubbe med för stor mage och en haka lika dallrande som en kalkons. Risken är jag är ett ännu jävligare exempel 2040, det är då vi alla ska vara aktiva och attraktiva. Jag tror inte helt på kommunens friskvårdsambitioner. Jag tror att AnnSofi och de andra som sitter i Rådhuset helt enkelt tycker att vi vanliga invånare är ofräscha, Dessutom vet ju alla att överviktiga är en smula mer korkade än normalviktiga. Det kan ju inte kännas frestande att arrangera nån skidtävling där hemmapubliken måste sitta på dubbla säten. Men det är visst inte bara östersundarna som lägger på sig. Sverige som helhet har blivit fläskigare. Socker, läsk, chips, strips, pizza och allt annat gott sägs vara några av bovarna. Rökning är farligt. Sprit, öl och vin också. Fet mat är farlig. Att säga att man har smör i stekpannan är i dag nästan lika skämmigt som att gå omkring med en SD-badge på jackan. 

Men vad ska man göra då?

Politiker gillar av födsel och ohejdad vana att höja skatter. Allt annat som är farligt och onyttigt – alkohol, bensin och tobak – beskattas skyhögt.

Höj skatten på snask, läsk och all annan skit. Både svenskar och östersundare blev slankare. Om en tvåbitars Daim kostade 25 spänn i stället för åtta, och en läsk kostade 20 istället för sju blev det alldeles säkert länsbor med mindre magar, mindre diabetes, bättre flås, bättre fertilitet och en massa bra andra effekter och om skattehöjningen inte ger det resultat jag tror måste det i alla fall kännas bättre för en politiker att se hur befolkningen fettar till sig samtidigt som skattekronorna tickar in. Vi skulle säkert bli invånare värda att visa upp.

Som i så många andra grenar är USA världsbäst. Även när det gäller att vara fetast. Inte så konstigt när det serveras en liter läsk till varje mål. McAllen i Texas är visst ett skräckexempel.

Där skulle till och med jag se undernärd ut.