Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi satsar på jobben

Annons

Antalet anställda och deras kompetens är avgörande för kvaliteten i välfärden. I dag upplever många som arbetar i äldreomsorgen att det är ett hårt pressat arbete där tiden sällan räcker till. Det påverkar omsorgen om de äldre.

Under det närmaste decenniet ser vi fram emot en kraftig ökning i de åldersgrupper där omsorgsbehovet är som störst. Detta förstärks av ovanligt stora pensionsavgångar i närtid. Rekryteringsbehovet till äldreomsorgen kommer därför att växa de kommande åren och det kommer att bli brist på utbildade undersköterskor.

Samtidigt är ungdomsarbetslösheten hög ur både ett historiskt och internationellt perspektiv. Arbetslöshet i ungdomen sätter spår långt senare i livet. Ungdomar som blir arbetslösa direkt efter gymnasiet löper större risk att vara arbetslösa under de följande tio åren.

Vi vill införa 90-dagarsgaranti som innebär att den som är ung och utan arbete senast efter 90 dagar ska erbjudas ett riktigt jobb, en utbildning som leder till jobb eller en kombination av utbildning och praktik. Nu tar vi det förslaget vidare.

Vi kommer att investera 2,8 miljarder kronor i ett äldreomsorgslyft med 20 000 traineejobb. Här i Jämtlands län innebär det 306 fler anställda i äldre- och funktionshinderomsorgen. I till exempel Ragunda betyder det 16 fler anställda, i Berg 15, i Östersund 158. Traineejobben ger unga möjlighet att jobba i omsorgen under ett år och samtidigt utbilda sig till undersköterska.

En undersökning som ungdomsbarometern genomfört åt Sveriges Kommuner och Landsting visar att sex av tio unga kan tänka sig ett välfärdsjobb. Det visar att många ungdomar tycker att välfärdsjobben verkar spännande och meningsfulla.

Traineejobben ger ungdomar en möjlighet att få ett jobb, arbetslivserfarenhet och utbildning inom ett bristyrke, samtidigt som kommunerna får förutsättningar att stärka bemanningen och höja kvaliteten inom äldreomsorgen. Det tryggar också den framtida kompetensförsörjningen i välfärden.

Regeringen har misslyckats med att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Istället för att prioritera insatser som ger unga den kompetens de behöver på dagens arbetsmarknad har regeringen sänkt skatten med närmare 140 miljarder kronor. Nu diskuterar de när nästa skattesänkning ska ske. Några säger 2016, andra redan 2015. Samtidigt försvarar de sina mest ineffektiva skattesänkningar med näbbar och klor.

Vi gör ett annat val. Istället för skattesänkningar prioriterar vi kraftiga investeringar i jobb, skola och välfärd. Så kan vi skapa ett bättre Sverige, för alla.

Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagskandidat

Therese Zetterman (S), kommunalrådskandidat Berg

Terese Bengard (S), kommunalråd Ragunda

AnnSofie Andersson (S), kommunalråd Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel