Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi satsar på en grön omställning

I en debattartikel den 15 juli så påstår den moderate riksdagsmannen Bengt-Anders Johansson att en rödgrön regering är ett hot mot landsbygden.

Jag vill hävda motsatsen. Det är med en rödgrön regering vi verkligen tar tillvara landsbygdens möjligheter i den så viktiga omställningen från fossilbränsle till förnybart, från olja till biobränsle. Något som är absolut nödvändigt både utifrån klimat och miljö.

Det är sant att vi rödgröna vill höja koldioxidskatten, men inte med 49 öre litern som Johansson felaktigt skriver, utan med 28 öre på två år. Den skattehöjningen ger ett höjt literpris på bensinen med 49 öre när den är genomförd. Alliansen blandar ihop skattehöjning och prishöjning, av okunskap eller för att vilseleda väljarna.

Vad Johansson inte skriver är att Alliansregeringen med Moderaterna i spetsen också tänker höja koldioxidskatten, detta har både Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt uttalat i media. Däremot säger man ingenting om när eller hur mycket.

Med en rödgrön regering kommer varje krona i höjd koldioxidskatt att användas för omställning till förnybart. Det är bland annat att säkra tillgången på tankställen för förnybart över hela landet, och produktion av biogas. Om vi envisas med att bita oss fast i bensinberoende så är det landsbygden som blir de verkliga förlorarna när de oljeproducerande länderna väljer att höja priset. Alliansen har inte sagt något om vad man vill använda de ökade skatteintäkterna till, det skulle faktiskt lika gärna kunna gå till motorvägsbygge utanför Stockholm som till biogasmackar i Jämtland.

Kilometerskatten är också något som tas upp som ett stort hot. Kilometerskatt på tung trafik införs från 2013 för att styra över transporter från väg till järnväg där möjligheten finns. Undantag ska göras för skogsindustrin i Norrlands inland. Detta står klart och tydligt i vår budgetmotion. Där haltar Johanssons resonemang om utslagning av skogsindustrin.

De rödgrönas politik för en levande landsbygd innehåller många förslag som rör företagande, bland annat sänkt arbetsgivaravgift, bättre tillgång till riskkapital, ökad trygghet för företagare.

Det är nu upp till väljarna att avgöra vilken regering som gynnar landsbygden bäst, den som prioriterar motorvägar runt storstäderna eller den som satsar på företagande för grön omställning i hela landet.

Kommualråd Kari Thomasso (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel