Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi sände live från prins Alexanders dop

Artikel 1 av 1
Prins Alexanders dop
Visa alla artiklar

Lugn som en prins. Alexander sade inte ett knyst när ärkebiskop Antje Jackelén hällde vatten på hans huvud.
Däremot bjöd prinsessorna Leonore och Estelle på munterhet när de fick myror i brallorna.

Ett tryggt och lugnt barn i trygga föräldrars armar. Så såg det i alla fall ut när prins Alexander, son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia döptes.

Under hela tillställningen sade barnet inte ett knyst, förutom när han tycktes småsnacka lite på bebisars vis med kusinen prins Oscar. Däremot verkar Alexander redan ha ett bra tryck i sina små nävar.

– Nu får du släppa, skrattade ärkebiskop Antje Jackelén när Alexander grabbade tag i hennes hand vid dopfunten, fylld med vatten från en källa på öländska Solliden.

Och Kung Carl XVI Gustav hade också svårt att få loss näven när han skakat hand med lillprinsen. Detta efter att han fäst serafimerorden på den vita dopklänningen av bomullsbatist och Valenciennespets som kungligheter döpts i sedan 1906.

För prinsessan Leonore var det svårare att sitta still. Några språngmarscher runt en stol, lite trippande i kyrkgången och ett paket russin blev tillflykter som lillsessan smidigt utnyttjade.

Även prinsessan Estelle verkade tycka att det hela tog lite för lång tid då hon tog en och annan liten promenad och småpratade med pappa prins Daniel. Och medan Kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia satt med barn lugna som filbunkar i knäet hade Christopher O'Neill fullt upp med lille Nicolas.

Men stämningen var uppsluppen och utöver traditionella psalmer som "Tryggare kan ingen vara", böner och bibelläsning bjöd överhovpredikanten Johan Dalman på ett modernt snitt.

– Amen och high five för Alexander, utbrast han när dopceremonin inleddes.

Med på dopet fanns så klart en hel del prominenta gäster. Hagasessan Margaretha, 100-åriga Dagmar von Arbin och grevinnan Marianne Bernadotte af Wisborg var några av de förnämsta gästerna.

På plats var även en leende statsminister, Stefan Löfven (S), samt vice statsminister Isabella Lövin och rikstagens talman Urban Ahlin. Dessutom en rad partiledare i form av Jan Björlund (L), Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD).

Här kan du se TT:s liverapportering från dopet:

LÄS MER:

Prinsessan Sofia har fått en liten prins

Här skålar Älvdalen i champagne för dalaprinsen

Se de nya bilderna på prins Alexander

Frossa i bilder på prins Alexander

I samma dopklänning som kungen – på fredag döps Alexander

Här är gästlistan till prins Alexanders dop