Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi (S)äger nej till brytning

Under många år har Jämtland och i synnerhet Oviken med dess natursköna och välbesökta omgivningar varit fokus för utländska prospektörers penninghunger.

Det har prospekterats efter jordartsmetaller och främst efter uran, som kan ses som något av den heliga graalen för kärnkraftsindustrin.

Att etablera en gruva eller ett dagbrott är något som gång på gång visat sig vara förenat med en påtaglig risk för såväl miljön som ekonomiska bakslag, något som man utan att anstränga sig nämnvärt kan få kvittens på genom det samtida exemplet Talvivaara. Ett exempel där de ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av de många läckagen ännu inte gått att summera. Eller genom att läsa på om Ranstad, där det fortfarande pyr under jorden som skottats över slagghögarna för att dölja de sår som åsamkats bygden och naturen.

Runt om i landet har protester eskalerat och olika aktioner för att påkalla uppmärksamhet och motstånd har blivit allt vanligare inslag i debatten.

Saila Quicklund (M) svarar på Länstidningens fråga om huruvida det blir någon uranbrytning i länet: "Vi är inte så populistiska så vi säger nej till uranbrytning".

Uppenbarligen anser Jämtlands läns moderater att en urangruva är att betrakta som en populistisk fråga snarare än en fråga om bygders fortlevnad, möjligheter för människor att använda sitt dricksvatten eller möjligheten att vistas i närheten av det restavfall som sådan verksamhet skulle generera.

Det känns därför viktigt att, ännu en gång, vara oerhört tydliga med vårt budskap.

Socialdemokraterna i Bergs kommun, i Jämtlands län och i Sverige ser inte uranbrytning som en tävling om popularitet eller en kortlivad fluga. Vi ser det som ett reellt hot mot människa och natur och som en typ en typ av verksamhet som inte, på något sätt, är förenlig med våra politiska ståndpunkter gällande vare sig miljö eller människor.

Ett fortsatt, bergfast, nej är alltså vad Socialdemokratin levererar i fråga om uranbrytning. Både före och efter det stundande valet.

 

 

Anna-Caren Sätherberg (S)

Riksdagskandidat i Jämtlands län

Therese Zetterman (S)

Kommunalrådskandidat i Berg

Daniel Arvastsson (S)

Kommunfullmäktigekandidat i Berg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel