Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi rider på motionsvågen"

St Olavsloppet går mot rekord.
– I fjol hade vi 210 lag och redan nu har vi 184 lag. Det kan faktiskt bli så att vi måste sätta ett tak, säger Curt Bergquist.

Som projektledare och mångårig inom detta svensk-norska arrangemang är han förstås mycket glad över den trend som råder.

– Vi rider på motionsvågen. Titta bara på Vårruset som lockade så många lag i fjol. För oss är det tredje eller fjärde året som vi ökar.

Fjolårets 210 lag var rekord. Mycket pekar på att den siffran kommer att slås. Curt Bergquist pratar i termer om 250 lag. I så fall blir det kanske en begränsning.

– Vi måste kunna klara av loppet rent logistiskt eftersom 90 procent går på landsvägar.

Det roligaste just nu är att vissa helt nya lag har anmält sig. På den svenska sidan finns nio nya lag och i Norge kan det vara ännu fler.

– Det är mycket glädjande och något som vi alltid vill ha.

Om vi tar ett genomsnitt på 25 löpare per lag innebär det att det kan bli en bra bit över 6000 löpare i årets tävling.

– I fjol hade vi ungefär 6 500 löparer om vi inkluderar Mini-Olav. Dessutom har vi cirka 600 funktionärer på den svenska sidan. Det innebär att vi totalt kan nå mellan 1200 och 1400 funktionärer, vilket är otroligt.

Årets upplaga av St Olavsloppet kommer att genomföras utan någon elitklass. Arrangörerna har sett en vikande trend på den fronten och inriktningen var att om det inte blir en ökning från fjolåets sex elitlag skulle man lägga ned klassen.…

Så blir det. Kanske är det heller ingen större förlust. St Olavsloppet är först och främst en motionstävling.

– Vi har en väldigt speciell tävling. Här kan man umgås och ha trevligt. Det är en enda stor fest. Ja, det är egentligen ingen direkt tävling utan det handlar det om friskvård.

Innebär en sån här stor tävling att ni också gör en ekonomisk vinst?

– Nej, vi tänker inte så. Loppet är inte självbärande. Enda intäkterna är anmälningsavgifter och vissa sponsorer. Däremot har vi stora kostnader i fråga om tidtagning, material, priser och premier samt toaletter längs vägen.