Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi prioriterar lärarna

Nya Moderaterna prioriterar lärarnas löner. För att höja läraryrkets status menar vi att skickliga pedagoger ska premieras.

Nya Moderaterna har tillsammans med Alliansen genomfört fem förstärkningar av jobbskatteavdraget. Vi har bett riksdagens utredningstjänst att undersöka vad detta innebär för Sveriges lärare. I genomsnitt har lärare fått nästan en hel månadslön mer per år tack vare jobbskatteavdraget. Trots oppositionens motstånd har vi stått upp för att det ska löna sig att vara lärare.

Under hösten 2013 lanserade regeringen en satsning på karriärtjänster för lärare. Det betydde att 4000 lärare i Sverige fick en löneförhöjning med 5000 kr som förstelärare eller 10 000 kr som lektor. Nu vill vi utöka denna satsning för att omfatta 15 000 lärare och 2017 ska det finnas 17 000 karriärtjänster. Det omfattar nästan var sjätte lärare i Sverige. Satsningen är permanent. Anslagen kommer alltså inte att försvinna. Bland Jämtlands kommuner utökas antalet karriärtjänster till 37 stycken.

För att höja läraryrkets status kommer lönefrågan först. Samtidigt är det väldigt viktigt att inte reducera frågan till att vara så enkel som storleken på lönekuvertet. För Nya Moderaterna handlar förstärkningar av yrkets status lika mycket om att öka möjligheterna till allt från planeringstid, fortbildning och arbetsmiljö. Det finns mycket som behöver göras för att fler ska söka sig till läraryrket och för att de som redan i dag är lärare ska fortsätta vara det.

Nya Moderaternas besked är att vi bidrar tillsammans med Alliansen för att ta ansvar för svensk skola. Det innebär bland annat att värna en av Sveriges viktigaste yrkesgrupper, lärarna.

Tomas Tobé (M), Ordförande riksdagens utbildningsutskott

Saila Quicklund (M), Riksdagsledamot Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel