Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi pratar om hemligheter vi skapar inga nya"

Det är ingen hemlighet att barn ser och blir utsatta för våld.

Men det kan vara en hemlighet att prata om det.

– Det diskuteras mycket i dag om det här, men vi behöver helt klart bli ännu bättre, säger Hans Lundstedt, kriminalinspektör.

De har som jobb att träffa barn som har blivit misshandlade, utsatta för sexuella övergrepp eller sett och upplevt våld. Med andra ord, barn som har blivit utsatta för brott.

– Det tar mycket energi, men det ger också otroligt mycket tillbaka, säger Eva Jerand, polisinspektör.

Eva, Hans samt Andreas Hultner arbetar tillsammans i polisens barngrupp. När en förälder, skolpersonal eller nära anhörig har gjort en polisanmälan är det med stor sannlikhet Hans, Andreas eller Eva som barnet träffar först.

För barn som blir utsatta för våld är inte ovanligt, och det är barngruppens uppgift att få barnet att berätta.

– Inför längre lov kan man se att anmälningarna blir fler. Det kan bero på att skolpersonal eller andra vuxna som möter barnet dagligen blir oroliga när han eller hon ska vara ledig i flera månader och därför anmäler man, säger Andreas Hultner, polisassistent.

Till lokalerna på polisstationen i Östersund kommer barn i alla åldrar för att berätta om sina upplevelser.

– Hur man gör för att få dem att prata? Ja när du vet det får du gärna meddela oss, säger Hans.

– Men barnen berättar och jag tror att det beror på att vi är tydliga, seriösa och vågar lyssna, säger Andreas.

I rummet där barnen kan gestalta sina berättelser finns det mjukdjur, klara färger och skrymslen att gömma sig bakom. Det är bara de diskreta filmkamerorna som ger en hint om att rummet egentligen inte är ett vanligt lekrum.

– Vi pratar om hemligheter, vi skapar inga nya. Så när barnet kommer till oss så är det inga hemligheter som gäller, säger Hans.

Hur många barn det är som bevittnar våld eller som blivit utsatta för våld finns det ingen riktig entydig statistik på i dag. Men i hela landet kan det röra sig om många tusen tror Andreas.

– Av alla de misshandelsfall som sker varje dag hur många sker inte i närheten av barn eller i relationer där man har barn?

Man är fyra i gruppen men i dagläget är de tre som arbetar heltid. Men de skulle behöva vara fler och hos myndigheter borde fokusen ligga mer på de våldsutsatta barnens situation anser Hans.

– Hur mycket tid lägger man till exempel på barn i polisutbildningen? Och när våld i nära relationer sker ligger fokus ofta på de närstående, barnen hänger liksom bara med. Men bevittnar våldet det gör de ju, säger Hans.