Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi påverkade miljardsatsningen på tåg"

Sommarens beslut i Stortinget, om en miljardsatsning på elektrifiering av Meråkerbanan, blev bingo för den förening som fått EU-stöd för att jobba med frågan.

– Man kan kalla det här för ett lobbyprojekt som vi har fått ett fantastiskt utfall på, säger Jan Rönngren som hållit i ett interregprojekt med Norge.

Förra året bildade Regionförbundet i Jämtland och Sör-Trøndelag fylkeskommun en förening med ett uttalat mål: Att elektrifiera Meråkerbanan så snart som möjligt. En ny järnvägsplan var på gång i Norge och det var nu eller aldrig som gällde.

Med drygt 900 000 kronor i beviljat EU-stöd och övrig medfinansiering hade man drygt 3,9 miljoner till förfogande.

Vad tycker du själv ni har kunnat göra för nytta?

– Det är alltid svårt med såna här projekt eftersom många saker samverkar. Men de kontakter som vi exempelvis hade med Stortinget var väldigt positiva och det fanns en glädje över att svenskarna engagerade sig så mycket.

– Jag är nästan säker på att det hade betydelse, det var en pusselbit som påverkade, säger Jan Rönngren.

Förutom en formell träff med Stortinget har gruppen varit med under sammandragningar där stortingsledamöter deltagit.

– Vid möten med företrädare för EU-kommissionen och andra nätverk som Norge är medlemmar i har vi också fått dom att hjälpa till med påtryckningar, konstaterar Jan Rönngren.

– Det var också strategiskt rätt att driva Meråkerbanan och Steinkjerbanan i ett och samma projekt. På så sätt blev det tyngre i Norge. Nu är pengar anvisade till båda banorna som ett paket, fortsätter han.

Jan Rönngren bedömer att banan får en väldig potential som transportväg för näringslivet och i frågan om persontrafikens utveckling.

– Besöksnäringen ser fram emot det här. Som exempel så är Vaernes flygplats viktig för persontransporter från Jämtland. Det kommer att bli vår närmaste internationella flygplats med en helt annan tågförbindelse när det här är klart.