Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste lyckas med den nya arenan

När jag säger ”arena” föreställer jag mig en sak, när du säger ”arena” ser du något annat framför dig.

Avsaknaden av en gemensam ordlista gör att det aldrig går att fatta ett gemensamt beslut, eftersom vi inte vet vad vi pratar med varandra om. Jag tror att detta är det stora problemet när det gäller den nya arenan.

Vi behöver alltså nya lokaler för ett antal breddidrotter för främst ungdomar. Dessa lokaler kommer att användas under dagtid på vardagar av skolor, samt under kvällar och helger av föreningsverksamhet för barn och ungdomar. Vore det inte bra om dessa lokaler ligger nära barnen, ungdomarna och skolorna?

Östersund behöver också en eventarena där till exempel uppträdanden och hockeymatcher kan hållas. Nu har inte Östersund något hockeylag på elitnivå som kan driva en egen arena som är fallet i till exempel Ö-vik. Därför måste kommunen stå för den. Vore det inte bra om näringslivet och andra intressenter kunde vara med och bidra till driften?

Östersund måste också satsa på elitidrott för att stå sig i konkurrensen med andra städer.

Den spetskompetens som finns inom Nationellt Vintersportcenter måste utvecklas, annars är risken stor att vi mister den kompetensen. Både Umeå och Falun har klart och tydligt uttalat sig om att de är intresserade av att ta över denna forskning. Vore det inte bra att skapa utrymmen för denna satsning?

Det är denna blandning av olika önskemål man kallar ”arena”. Alla har sin egen syn av vad som bör få plats i en arena. Kanske borde man vända på steken och göra tvärt om? Börja inte med förutsättningen att bygga en arena. Börja istället med att undersöka på vilka platser det är bäst och effektivast att skapa utrymmen för breddidrotten för barn och ungdomar. Undersök var forskning och elitidrott passar hör bäst hemma. Försök hitta en placering där en evenetarena skulle dra mest publik, med hänsyn tagen till folkströmmar och kommersiella intressen.

När man har dessa tre pusselbitar klara kan man börja lägga pusslet för att se var en arena passar bäst, och vad som ska ingå i denna arena. Ta med företrädare från idrotten på lokal, regional och nationell nivå. Ta hjälp av experter på eventarenor. Låt det lokala näringslivet, universitet och forskningsinstitutioner var med. Låt oss göra ett grundligt jobb, så att vi får ändamålsenliga och bra lokaler på rätt platser. Östersund behöver verkligen lyckas nu!

Sten Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel