Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi lyckades få fram beslutet"

Länet får 70 miljoner mer i statliga utvecklingsmedel när den nya regionen bildas 2015. Det beskedet kom under tisdagen.

Annons

Vissa län och regioner i landet har tillgång till 95 procent av de statliga utvecklingsmedel som delas ut. Vissa, däribland Jämtlands län, har det inte.

– Det har varit stor skillnad i landet. Det är ingen riktigt rättvisa i det, vi har slagits mycket för det. Det är många människor som har slitit för det här, säger Robert Uitto (S), regionråd.

Under tisdagen kom ett preliminärt besked från regeringen att Jämtland ska få tillgång till 95 procent av pengarna när den nya regionen bildas 2015.

– Vi har tryckt på moderata företrädare i regeringen och fick ett besked om att det ska bli så även för oss. Det är många som har jobbat med det här, vi lyckades få fram beslutet, säger Christer Siwertsson (M), oppositionsråd i landstinget.

De statliga utvecklingsmedel som tillfaller länet är i dag på 121 miljoner kronor. Om den nya regionstyrelsen får tillgång till 95 procent av pengarna betyder det en ökning med ungefär 70 miljoner kronor. Något officiellt beslut från regeringen har inte kommit än.

– Det är officiellt eftersom vi har fått det här beskedet. De släpper inte ett sådant besked om de inte tänker besluta så här, säger Christer Siwertsson.