Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi letar efter höstacken som vi ska hitta nålen i"

Östersundsborna tar larmet om parasiten cryptosporidium med ro. Det är inte många som ringer sjukvårdsrådgivningen eller SOS alarm. Nu pågår provtagning på vattnet och ett förebyggande arbete.

Annons

– Vi letar efter höstacken som vi ska hitta nålen i, säger miljöchefen för Östersunds kommun Jari Hiltula. Förhoppningsvis kan vi utesluta vatten.

30 personer mellan 1 år och 95 år har drabbats av parasiten cryptospodium i Östersunds kommun. Ett tiotal ligger på Östersunds sjukhus för vård.

Men många, många fler mellan 3 000 och 9 000 personer kan vara smittade.

Det handlar om en geografisk avgränsning det är därför invånarna i Östersunds kommun uppmanas att koka vattnet som ska användas till dryck, matlagning och tandborstning.

I lördags eftermiddag bjöd Micael Widerström, smittskyddsläkare, Jari Hiltula, miljöchef och Rickard Jonson, VA-chef till en presskonferens för att berätta om läget.

– Det har inte hänt särskilt mycket sedan i fredags, vi befinner oss i ett läge där vi arbetar preventivt, slår Jari Hiltula fast och säger att det inte handlar om någon epidemi.

– Det handlar heller inte om någon livshotande sjukdom för individen, det är den stora spridningen som är problemet. Men det är smittskyddet som styr våra åtgärder.

Micael Widerström pekar på att de i mitten av november fick ett tiotal anmälda fall, vilket är väldigt många.

– Att vi spårade parasiten beror på att labbet sedan ett år tillbaka fått ett bättre provtagningskärl som gör att man hittar den här parasiten också. Plötsligt dyker det upp så pass många inhemska fall.

Smittskyddet uppmärksammade distriktsläkarna på detta och då rasade det in tio fall till och Smittskyddsinstitutet, SMI, kontaktades. Därefter togs fler prover på personer som var magsjuka och det var endast denna parasit som hittades även hos dem som nyligen insjuknat.

Det fick Micael Widerström att agera, då antalet fall var kopplat till Östersund med omnejd togs kontakt med kommunen med misstanken att parasiten finns i vattnet.

Nu arbetar alltså kommunen för att kunna utesluta vattnet.

– Vi har tagit elva prover i dag på nätet men vi kan ännu inte hundraprocentigt utesluta vattnet, säger Rickard Jonson. Vi ska se om det finns några indikatorer som påvisar problem, att det läckt in vatten någonstans som inte ska vara där.

– Vi har blivit lovade svar i början av nästa vecka. På måndag kommer representanter från VAKA, en vattenkatastrofgrupp bestående av experter, för att hjälpa till med analyserna.

Samtidigt kommer även folk från SMI till Östersund för att hjälpa till med att analysera enkäterna till de som drabbats fått fylla i och få in bra svar.

Parallellt med detta försöker de pussla ihop personerna för att hitta en gemensam nämnare. Klart är att det är svårare att hitta cryptosporidium i livsmedel.

Östersunds kommun uppmanar nu de boende i Östersunds kommun, frisk som sjuk, att fylla i en webbenkät. Genom den kanske de kan utesluta vissa områden.

Den hittar du här.

Skillnaden mellan vinterkräksjuka och denna parasit är att vinterkräksjukan slår till och går över snabbt medan parasiten kan ge diarré i två veckor.

Till sist koka vattnet till era husdjur också, rekommenderar veterinären.