Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi kunde ha vunnit matchen"

Det var faktiskt sensationellt bra av Jämtland. Eller som en grymt besviken Andreas Karlsson sa:

– Jag kände verkligen att vi kunde ha vunnit den här matchen.

Låt oss först konstatera detta: 76–85 speglar INTE matchen. Ledningen växlade hela 18 gånger och Jämtland hade hela ett svar när Södertälje verkade rycka loss.

Att siffrorna rann iväg den sista minuten berodde på en olycklig foul på Stefan Hellgren och en hårt dömd osportlig foul för Adama Darboe.

I läget desförinnan hade Jämtland Södertälje på gaffeln. Med mindre än en minut kvar var det 76–79. Just därför var besvikelsen så stor i Jämtlandslägret.

På en mycket välbesökt presskonferens – faktiskt rekord under mina dagar som basketskribent – berättade Andreas Karlsson, Brandon Peterson, Pontus Frivold, Vedran Bosnic och John Roberson om sina känslor.

Det första som Bosnic sa var oväntat.

– Jag vill ge Jämtlands coach stort beröm. Han gav oss problem med sitt sätt att coach. Svensk basket behöver unga coacher och vi ska stötta dem. Dessutom var det mycket bra gjort av Jämtland att de skickade hem Ken Brown.

– Det största som hänt med Jämtland på slutet är deras lagspel. Nu spelar man lagbasket.

Ingen kunde ha sagt det bättre. Jämtlands insats med Stefan Hellgren som bakplansledare i stället för Ken Brown var... ja, sensationellt bra.

Hellgren satte tonen direkt md ett tålmodigt, lugn och behärskat guardspel som vi inte sett maken till. Han tog rätt beslut hela vägen.

Passningar i rätt lägen, suveränt försvarsspel, drives mot korgen när det öppnades läge och en-mot-en-spel som gav fouls och straffkast.

Dessutom satte Jämtlandsspelaren 5/6 från strafflinjen.

Alla berömmande ord från Andreas Karlsson och Adama Darboe om hur skönt och tryggt det är att ha Hellgren som pointguard känns plötsligt helt rätt.

– Ni verkar ha harmoni i laget, utbrast Södertäljes presschef Tapio Joulamo.

Pontus Frivold var rödblommig i ansiktet av uppståndelsen och hettan i Täljehallen. Han var mycket nöjd med sitt lag.

– Grabbarna gjjorde en fantastiskt insats. Jag sa innan att vi nästan måste överprestera för att lyckas mot Södertälje och det gjorde vi i princip. Vi hade bra spridning på både poäng och på skott. Det här var en av våra bättre matcher i år.

John Roberson fyllde i.

– Jämtland spelade mycket hårt och aggressivt i försvar. Vi måste matcha deras aggressivitet i fortsättningen.

Slutorden går till Pontus Frivold.

– Det var en rolig play off-match, något som vi längtat efter. Jag är glad att det lossnade för oss i trepoängsskyttet. Tidigare har vi legat på 18 och 12 procent, men nu hade vi 37 procent.

Matchfakta

SM-slutspel, kvartsfinal 1

Södertälje85

Jämtland76

(21–21, 17–16, 22–22, 25–17)

Södertälje: Toni Bizaca 23, Martin Pahlmblad 20, John Roberson 18, Mantas Griskenas 12, Assane Sene 8, Tobias Borg 2, Dino Butorac 2. Jämtland: Brandon Peterson 24, Adama Darboe 16, Andreas Karlsson 13, Egal Saleman 12, Stefan Hellgren 9, Serabilo Boucari 2.

Publik: 870.

Utropstecken!

JÄMTLAND

Vilken match man gjorde, kanske säsongens bästa. Så bra lagspel – med fin balans mellan försvar och anfall - har vi inte sett på hela säsongen. Man pressade Södertälje ända fram till sista minuten. Högsta betyg.

FÖRSTAFEMMAN

Hellgren, Darboe, Karlsson, Saleman och Peterson signerade alla en fantastisk insats. Så starkt och uppoffrande jobb i försvar, så konsekvent och tålmodigt och högeffektivt i anfall. Förstafemman satte 74 av de 76 poängen.

PETERSON

Matchens lirare. Var nästan ostoppbar. Agerade dessutom mycket smartare än tidigare. Krånglade sig ur Södertäljes dubblingar och sökte inte alltid eget skott utan spelade mer lagspel än tidigare. 24 poäng, 10 returer, 2 assists, 2 steals och 2 blockar är siffror som ger rysningar på ryggen.

Frågetecken?

SISTA MINUTERNA

Två olyckliga sekvenser i slutminuen förstörde för Jämtland. I läget 76-79 drog Stefan Hellgren på sig en onödig foul. Sedan fick Adama Darboe en osportslig foul. Då rann siffrorna iväg.

Citat

– Jämtland hade gjort många förändringar sedan grundserien. De dubblade bra på oss.

John Roberson.

– Mycket bra gjort av Jämtland och Pontus Frivold att de skickade hem Ken Brown. Det har gjort lagspelet mycket bättre. Det spelar ingen roll om du har individuella spelare med kvalitet om inte lagspelet är bra.

Vedran Bosnic.

Statistik

Tvåor, Södertälje: 66 procent (Griskenas 4/4).

Jämtland. 48 (Peterson 10/16).

Treor, Södertälje: 28 (Bizaca och Pahlmblad 3/7).

Jämtland: 36 (Karlsson 3/3).

Straffkast, Södertälje: 86 (Bizaca 6/6).

Jämtland: 77 (Darboe 10/11, Hellgren 5/6, Saleman 2/2).

Returer, Södertälje: 28 (Griskenas 8).

Jämtland: 37 (Peterson 10, Darboe 7).

Turnover: 9–13.

Speltid: Peterson 37.30, Saleman 35.34, Hellgren 34.39, Darboe 33.42, Karlsson 29.15, Boucari 18.18, Zaghdane 5.56, Mukooza 5.07.

Kommande matcher

Fre 28 mars: Jämtland-Södertälje, LF-Borås, Uppsala-Sundsvall. Lör 29 mars: Norrköping-Solna.