Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi kommer längre och längre från medborgarna"

Det finns över 550 grannsamverkansområden i länet. Ett femtiotal till knackar på och vill vara med, men i den nya polisorganisationen är den hyllade Jämtlandssatsningen inget som prioriteras.

Våren 2010 fick Birgitta Persson vid Östersundspolisen en förfrågan från sin närmaste chef, Patrik Jonsson, om hon kunde tänka sig att dra i gång ett nytt projekt.

Det hade kommit propåer från Rikspolisstyrelsen om att samtliga polismyndigheter skulle jobba med grannsamverkan; att skapa ett närmare förhållningssätt mellan polis och medborgare och motverka brottslighet.

Efter sex år har grannsamverkan, GSV, i Jämtland blivit något av en förebild och råmodell hur ett bra samarbete mellan en länskommunikationscentral och kontaktpersoner ute i bygderna tillsammans kan stävja brott.

Krimjourens senaste stora stöldärende som klarades upp i Junsele i våras där en liga härjade i såväl Jämtland som Västernorrland, klarades upp i huvudsak för att grannsamverkarna uppmärksammades och kunde ge tips så att tjuvarna kunde gripas.

Klart är att närmare 30 procent av brotten i ett GSV-område minskas när samverkan fungerar som den ska.

– Det finns det statistik på och det är väldigt bra siffror, säger Birgitta Persson.

Den nya polisorganisationen betyder, som LT tidigare berättat, att LKC (länskommunikationscentralen), flyttas från Östersund till det mycket större RLC (Regionledningscentralen) i Umeå.

– Vi som arbetar med GSV har i god tid innan nya omorganisationens införande förra vintern, försökt få till en dialog med vår polisledning. Vi har varit öppna med vår oro inför införandet av RLC och erbjudit oss att vara RLC behjälpliga i dessa frågor. Vår oro har inte tagits på allvar och dialogen har skjutits på framtiden.  Man låter GSV medvetet bara ligga i organisationen och det verkar som att man inte vill hantera det, säger Birgitta Persson.

Sedan nya RLC kom i drift har man sänt ut några sms till kontaktpersonerna ute i länet och mestadels hänvisat att man ska ringa 11414, där man har långa köer och saknar kännedom om det aktuella fallet.

– Det bygger på att det är en radiooperatör eller ett vakthavande befäl från Jämtland som tjänstgör i RLC för att det ska skickas ut sms överhuvudtaget.

I grunden finns en stor oro att GSV har hamnat på undantag eller inte lyfts upp som någon prioriterad verksamhet i den nya organisationen.

– Det känns som att det är jag som sviker medborgarna. Jag har jättebra kontakt med så himla många. Ska de då inte få det här, det som jag har lovat i alla år. Vi ska komma närmare medborgarna men det vi känner nu kommer vi längre och längre bort, säger Birgitta Persson.

Och hon påpekar att samarbetet med kommunerna och Stöldskyddsföreningen också sviks – två viktiga länkar i GSV-samarbetet.

Samtidigt säger hon att hon inte vill låta negativ. Hon påpekar att hon verkligen hade stora förväntningar på den nya polisorganisationen.

– Det kändes givet att GSV var ett av de områden man skulle prioritera för att låta det utvecklas men tyvärr har man inte varit beredd att tillsätta några resurser. Därför sitter vi i dag med en lista över ett femtiotal områden som vill starta GSV i vårt län, som vi saknar resurser att sjösätta.  Vi i polisområde Jämtland har varit en av föregångarna i arbetet med GSV men tyvärr har vi genom den nya organisationen och införandet av RLC kommit mycket långt från medborgarna.