Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi känner oss osynliga här ute"

Torvalla är området som kallats för Östersunds "ghetto" – men det ska det bli ändring på.
Ungdomsrådets ordförande Shaymaa Alaw brinner för sitt område, nu vill hon att politikerna ska ta medborgarna där på allvar.

Något håller på att hända i Torvalla. Nya samlingsplatser slår upp portarna, offentliga ytor rustas upp och boende i området börjar allt mer ställa krav på kommunen.

Shaymaa Alaw bor själv i området och är ordförande för kommunens ungdomsråd. Hon har axlat uppdraget att lyfta just Torvalla och få bort "ghetto"-stämpeln.

– När jag började var det väldigt svårt att få politiker att lyssna, säger Shaymaa Alaw som nu går första året på gymnasiet.

I våras hade hon och de andra i ungdomsrådet anordnat en temadag med namnet "Open space". Det skulle bli en mötesplats mellan torvallabor och styrande politiker i Östersund.

Boende i området hade förberett ambitiösa presentationer av vad de ville förbättra i området. Tal var skrivna och en karta över Torvallas otrygga platser var framtagen - men bara en politiker dök upp på "Open space".

– Det var en riktig besvikelse. Jag hade varit och talat inför hela kommunfullmäktige, jag hade mailat alla politiker och så vidare men bara en kom; Jimmy Eriksson från Miljöpartiet, säger Shaymaa Alaw.

Hon beskriver också hur flera politiker kom fram till henne efter att hon talat inför fullmäktige för att fotografera sig själva tillsammans med henne.

– Men trots det så kom de inte ut till Torvalla för att lyssna på oss. Vi känner oss osynliga här ute, fortsätter hon.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) menar att det kan ha varit att politikerna fick informationen med kort varsel som gjorde att fler inte kom på temadagen i maj.

– Det är ett så klart ett misslyckande när förtroendevalda inte kommer för att lyssna på vad medborgarna har att presentera. Jag förstår att det känns tungt, säger AnnSofie Andersson (S).

Att just Torvalla och närliggande områden har ovanligt många väljare som röstar blankt förvånar inte Shaymaa Alaw.

– Många vill plocka grejer från flera olika partier, men i slutändan upplever folk här att det inte spelar någon roll vad de röstar på för det gör ingen skillnad för oss här, säger Shaymaa Alaw.

AnnSofie Andersson menar att blanka röster är en intressant signal till politikerna.

– Det är ju väljare som faktiskt gått till vallokalen och engagerar sig, men ändå känner att det inte finns något parti de kan tänkas rösta på, säger hon.

Enligt AnnSofie Andersson måste politikerna fundera på hur tillgängligt valmaterialet är.

En av de saker som Shaymaa Alaw och ungdomsrådet är mest angelägna om att föra fram till politikerna är tryggheten i området. I ett utvecklingsprojekt så har det tagits fram flera konkreta förslag på förbättringar.

Det handlar bland annat om att det ska kännas tryggt att vistas på vissa områden i Torvalla där det skett fall av misshandel eller våldtäkt, vilket skapar otrygghet.

– Vi kommer att tvinga politikerna att lyssna på oss, de har inget val, säger Shaymaa Alaw.