Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi hoppas på publikrekord i år”

/
  • Örjan Persson och Kalle Svedberg tycker att det är kul att dansbandskulturen har fått ett uppsving. Foto: Henrik Flygare
  • Per-Martin Edström, Svante Holm, Kalle Svedberg och Örjan Persson från byalaget har jobbat i tre veckor med att få allt klart till helgen. ”Många ungdomar i byn tycker att dansgalan är årets händelse”, säger Per-Martin.

Nu är dansgolvet och baren är på plats i Näldens ishall. På lördag vallfärdar dansälskarna från när och fjärran till galan som engagerar en halv by. – Vi hoppas på publikrekord i år, säger Per-Martin Edström, ordförande i byalaget.

Annons

Det spikas och hamras för fullt i Näskottshallen och har så gjorts under tre veckor. Ideella krafter från byalaget och idrottsföreningen har, förutom bar och dansgolv, byggt väggar och matservering. De har även hängt upp vackra ljuskronor och fiberduk i taket för att dämpa ljudet och sänka taket en bit.

– Det är lite som Jukkasjärvis ishotell, vi bygger nytt varje år. Halva byn är engagerad, det är ohyggligt många som hjälper till. Bara på parkeringen kommer det att finnas 21 personer, säger Per-Martin Edström.

I dag fortsätter snickrandet med siktet inställt på att få garderoben färdig. Den måste kunna svälja en hel del jackor och blir som ett eget litet hus utanpå huvudbyggnaden. Snart fattas bara danspubliken – och huvudpersonerna på scenen förstås: Orkestrarna Perikles, Wizex och Jannez. Laxsjökillarna har varit med sedan starten.

– Vi betraktar Jannez som vårt husband, de vet att de är inbokade i Nälden den första maj. Det är så kul att de både har varit med i Dansbandskampen och fått kulturpris. Det är viktigt, inte minst för Krokoms kommun, säger Katarina Lindgren, ordförande i Näldens Idrottsförening.

Dansgalan i Nälden är inne på sitt femte år. För varje gång har det blivit mer och mer folk. Vid starten kom 1800 personer från hela länet. Förra året fanns det 2500 dansälskare på golvet och Katarina hoppas givetvis att trenden ska fortsätta att peka uppåt. Men visst finns det en del mörka moln på himlen.

– Vi känner en viss oro eftersom det börjar dyka upp massor av dansgalor överallt. Men vi brukar ha det trevligt och har ett väl inarbetat koncept, säger hon.

Mer läsning

Annons